У Крушевцу  свечано уручени кључеви 40 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске

У Крушевцу свечано уручени кључеви 40 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске

16.09.2020. У Крушевцу су данас свечано уручени кључеви 40 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске које имају пребивалиште на територији овог града. Станови су изграђени у оквиру потпројекта 5 Регионалног стамбеног програма који у Републици Србији, као водећа институција, спроводи Комесаријат за избеглице и миграције.
 
Финансијска средства за изградњу објекта  у  Улици Достојевског бр. 19 в обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедила Општина Крушевац. Укупна вредност изведених радова износи 872.144 евра, а бруто развијена грађевинска поршина површина објекта износи 2.457 м2. 

"Данашњи дан је доказ да је живот чудо. Кад неко дође и почупа све, и ако остане бар једна травка из ње никну нове. Кад су вас почупали нису веровали да ће живот да победи, да ће да никну нове травке, ова деца, Урош, Јован, Тадија...а то се десило", рекао је комесар Владимир Цуцић обраћајући се окупљеним коринсицима и званицама. Он се захвалио Еврпској унији као највећем донатору, и изразио наду да ћемо "бити у прилици да заједно са ЕУ обезбедиумо достојанствена стамбена решења и за интерно расељена лица са Косова и Метохије, у неком сличном програму, како би се у скоријој будућности окупљали пред зградом са новим становима намењеним њима".   

Догађау су присуствовали Ивица Дачић, први потпредсeдник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Јасмина Палуровић, градоначелница Крушевца, Њ. Е. Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији, Франческа Бонели, шефица Представништва  УНХЦР-а у Србији, Жикица Несторовић, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као као и представници међународних и других организација и институција.

До сада су кроз Регионални стамбени програм у Републици Србији стамбено збринуте 5.143 избегличке породице из Босне и Херцеговине и Хрватске. У оквиру тог броја, усељено је 1640 станова, купљено 1348 сеоских кућа са окућницом, додељено 1865 пакета грађевинског материјала и изграђено 290 монтажних кућа. 
Овај сајт користи "колачиће" како би се обезбедило боље корисничко искуство. Ако желите да блокирате "колачиће", молимо подесите ваш претраживач.