„Олуја“ никада неће бити заборављена

„Олуја“ никада неће бити заборављена

04.08.2022.

И овог 4. августа Србија се са тугом сећа етничког чишћења Срба из Хрватске током акције „Олуја“ 1995. године. Србија није и неће заборавити протеривање 200.000 сународника са земље на којој су вековима живели, као ни смрт 1.700 невиних људи, у и после акција ''Олуја'', и више од 700 оних који су у тој акцији нестали и чија је судбина непозната и после скоро три деценије.

 

За почињене злочине над невиним цивилима у „Олуји“  нико није одговарао, клима непријатељства остала је, нажалост, непромењена, а остваривање права Срба из Хрватске готово онемогућено.  У Р. Хрватску се враћају ретки, и то најчешће они који желе да живот заврше на родној земљи.

 

Србима протераним из Хрватске и даље се не признају њихова имовинска и друга права, није им обновљена уништена имовина, није враћено одузето пољопривредно земљиште, Република Хрватска ниje спрoвeлa Устaвни зaкoн o прaвимa нaциoнaлних мaњинa кojим сe Србимa гaрaнтуje прoпoрциoнaлнa зaступљeнoст и зaпoшљaвaњe у oргaнимa држaвнe упрaвe, пoлициjи, прaвoсуђу и другим jaвним институциjaмa, нису исплаћене пензије...

 

Комесаријат за избеглице и миграције је свих ових година, поред осталог, радио на стамбеном збрињавању и економском оснаживању избеглица и интерно расељених лица. Србија је до сада стамбено збринула 25.048 породица средствима из буџета Републике Србије и средствима донатора, од којих је највећи Европска унија кроз Регионални стамбени програм. Из буџета Србије додатно су економски оснажене 22.262 породице да започну сопствени посао.

 

На иницијативу председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић у мају 2022. године урађен је снимак стања потреба међу избегличком популацијом из Р. Хрватске и Босне и Херцеговине и  утврђено да још око 10.000 избегличких породица нема обезбеђен свој кров над главом, што уз 16.000 породица интерно расељених са Косова и Метохије,  које се такође налазе у ургентној потреби за стамбеним решењем, представља значајан број породица које немају свој кров над главом.

 

 

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије наставиће да решава стамбене и друге потребе ове рањиве популације, у складу са законом и својим овлашћењима.

 

Захваљујемо свим донаторима и међународним организацијама на додељеним средствима за решавање стамбених потреба избеглица. У исто време желимо да нагласимо да нови рат на тлу Европе, као и други изазови миграција, не смеју да гурну у други план потребе наших сународника којима, због нерешених бројних питања, ратови деведесетих и даље трају.

 

Република Србија сматра да наставак активности на спровођењу анекса Е и Г Споразума о сукцесији има висок приоритет, као  и остале активности које воде решавању избегличких проблема. У том смислу очекујемо даљу подршку међународне заједнице.

 

 

Помен жртвама „Олује“ биће одржан 5. августа 2020. у 11 сати у Цркви светог Марка у Београду као и у многим местима широм Србије.