Колективни центри

Спровођењем плана постепеног затварања колективних центара њихов број се рапидно смањује – 1996. године било је око 700 колективних центара. Јануара 2002. на територији Републике Србије било је 388 колективних центара у којима је било смештено 26.863 лица. На дан 01.децембра 2021. године, на територији Републике Србије постоји 5 колективних центара у којима је смештено 186 лица. Од укупног броја колективних центара на територији Србије ван Косова и Метохије налази се 1 колективни центар са 69 лица, док су на територији Косова и Метохије 4 колективна центра са 117 смештених лица.

У 2012. години затворено је 8 колективних центара, и то: КЦ "7. јули" у Земуну, КЦ "МДЕКС" у Крагујевцу, КЦ "Предраг Девеџић", КЦ "Моштаница" и КЦ "Вртогош" у Врању, КЦ "Мотел Кампинг" у Бујановцу, КЦ "Хотел Инекс Крајина" у Неготину и КЦ "Чардак - Делиблато" у Ковину.

У 2013. години затворени су колективни центри у Краљеву - КЦ "Жича", Власотинцу - КЦ "Стара циглана", Гамзиградској Бањи - КЦ "Хотел Ромулијана", Калуђерици-Београд - КЦ "Грађевинар", Лепосавићу - КЦ "Дом здравља", Пожеги - КЦ "Ратко Митровић", Јагодини - КЦ "Коларе" и у Зубином Потоку - КЦ "Вењи брег".

У 2014. години затворени су колективни центри у Гњилану - КЦ "Шилово-хладњача", Краљеву - КЦ "Шаторско насеље" и Бујановцу - КЦ "Дечији вртић".

У 2015. години затворени су колективни центри у Смедереву - КЦ "ОРА Радинац", у Кладову - КЦ "Караташ" и колективни центар у Рачи - КЦ "Карађорђев дом".

У 2016. години затворени су колективни центри у Врању - КЦ "Расадник", у Крагујевцу - КЦ "Дечје одмаралиште Трмбас", у Београду-Палилули - КЦ "ПИМ Крњача и у Гаџином Хану ОШ "Витко и Света".

У 2017. години затворени су колективни центри у Белој Паланци - КЦ "Хотел ЕС и Ремизијана" и у Бујановцу - КЦ "Стара Циглана".

У 2018. години затворени су колективни центри у Панчеву - КЦ "ЦЕНТАР ТО" и у Шапцу - КЦ "Варна ООЦК".

У прихватном центру "Хотел ЕС и Ремизијана" у Белој Паланци тренутно борави 26 лица повратника по споразуму о реадмисији.

 Преглед стања у формалним колективним центрима у Републици СрбијиКомесаријат за избеглице и миграције Републике Србије дуги низ година спроводи активности у циљу трајног решавања стамбеног питања избеглих и интерно расељених лица која већ годинама бораве у колективним центрима.
Спровођењем плана постепеног затварања колективних центара њихов број се рапидно смањује. Јануара 2002. на територији Републике Србије било је 388 колективних центара. На дан 13. марта 2013. године, на територији Републике Србије постоје 30 колективних центара. Од овог броја на територији Косова и Метохије налази се 11 колективних центара...

Преузмите документ