Kontakt ЋИРLATENG

Kolektivni centri

Sprovođenjem plana postepenog zatvaranja kolektivnih centara njihov broj se rapidno smanjuje – 1996. godine bilo je oko 700 kolektivnih centara. Januara 2002. na teritoriji Republike Srbije bilo je 388 kolektivnih centara u kojima je bilo smešteno 26.863 lica. Na dan 01.decembra 2021. godine, na teritoriji Republike Srbije postoji 5 kolektivnih centara u kojima je smešteno 186 lica. Od ukupnog broja kolektivnih centara na teritoriji Srbije van Kosova i Metohije nalazi se 1 kolektivni centar sa 69 lica, dok su na teritoriji Kosova i Metohije 4 kolektivna centra sa 117 smeštenih lica.

U 2012. godini zatvoreno je 8 kolektivnih centara, i to: KC "7. juli" u Zemunu, KC "MDEKS" u Kragujevcu, KC "Predrag Devedžić", KC "Moštanica" i KC "Vrtogoš" u Vranju, KC "Motel Kamping" u Bujanovcu, KC "Hotel Ineks Krajina" u Negotinu i KC "Čardak - Deliblato" u Kovinu.

U 2013. godini zatvoreni su kolektivni centri u Kraljevu - KC "Žiča", Vlasotincu - KC "Stara ciglana", Gamzigradskoj Banji - KC "Hotel Romulijana", Kaluđerici-Beograd - KC "Građevinar", Leposaviću - KC "Dom zdravlja", Požegi - KC "Ratko Mitrović", Jagodini - KC "Kolare" i u Zubinom Potoku - KC "Venji breg".

U 2014. godini zatvoreni su kolektivni centri u Gnjilanu - KC "Šilovo-hladnjača", Kraljevu - KC "Šatorsko naselje" i Bujanovcu - KC "Dečiji vrtić".

U 2015. godini zatvoreni su kolektivni centri u Smederevu - KC "ORA Radinac", u Kladovu - KC "Karataš" i kolektivni centar u Rači - KC "Karađorđev dom".

U 2016. godini zatvoreni su kolektivni centri u Vranju - KC "Rasadnik", u Kragujevcu - KC "Dečje odmaralište Trmbas", u Beogradu-Paliluli - KC "PIM Krnjača i u Gadžinom Hanu OŠ "Vitko i Sveta".

U 2017. godini zatvoreni su kolektivni centri u Beloj Palanci - KC "Hotel ES i Remizijana" i u Bujanovcu - KC "Stara Ciglana".

U 2018. godini zatvoreni su kolektivni centri u Pančevu - KC "CENTAR TO" i u Šapcu - KC "Varna OOCK".

U prihvatnom centru "Hotel ES i Remizijana" u Beloj Palanci trenutno boravi 26 lica povratnika po sporazumu o readmisiji.

 Pregled stanja u formalnim kolektivnim centrima u Republici SrbijiKomesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije dugi niz godina sprovodi aktivnosti u cilju trajnog rešavanja stambenog pitanja izbeglih i interno raseljenih lica koja već godinama borave u kolektivnim centrima.
Sprovođenjem plana postepenog zatvaranja kolektivnih centara njihov broj se rapidno smanjuje. Januara 2002. na teritoriji Republike Srbije bilo je 388 kolektivnih centara. Na dan 13. marta 2013. godine, na teritoriji Republike Srbije postoje 30 kolektivnih centara. Od ovog broja na teritoriji Kosova i Metohije nalazi se 11 kolektivnih centara...

Preuzmite dokument