Деца учествовала у обележавању Недеље толеранције у Шиду

Деца учествовала у обележавању Недеље толеранције у Шиду

21.11.2022.

У оквиру пројекта “Оаза знања и пријатељства”, а поводом дана толеранције која је одржана у периоду од 14. до 18. новембра 2022. године. , осморо деце из Сирије, Русије и Авганистана  узраста од 7 до 15 година активно је учествовало својим литералним и ликовним радовима, песмом и игром заједно са осталом децом из основних и средњих школа у Шиду.


Добра сарадња и вредан рад деце из Прихватног центра Шид и деце, учитеља, наставника и психолога ОШ „ Сремски фронт”, кроз ђачке радове , хорски наступ, игру и песму пружило је величанствену поруку и сазнање да је различитост прихватљива и да другарско и пријатељско понашање уз осмех и песму не зна за језичке, културолошке, обичајне или неке друге границе.
Комесаријат изражава велико задовољство због изузетно добре сарадње са колегама из државних институција и невладиних организација:  ОШ „Сремски фронт”, ОШ „Бранко Радичевић”, СТШ „Никола Тесла” и Гимназије „Сава Шумановић”, колегама из УНХЦР-а, ХЦИТ-а и ЕХО-а, који су такође уцествовали у реализацији ових вишедневних активности.


Најбољи литерални радови деце из Србије, Сирије, Русије и Авганистана награђени су пригодним наградама уз громогласан аплауз.
Међу награђеним ученицима било је и осморо деце из ПЦ Шид, који су укључени у образовини систем Р.Србије, на шта смо посебно поносни.


Подршка Међународном дану толеранције, која се посебно обележава сваке године 16. новембра, и образовној инклузији која је још 2016. год започела у Србији, учинила је, остварењем овог пројекта, још један важан искорак напред у правцу бољег разумевања и већег зближавања међу људима посебно у овим, за све људе, тешким временима.
“Толеранција је поштовање,прихватање и уважавање богате разноликости култура у свету,наших облика изражавања и начина да будемо људи”.