Додељени уговори о куповини 60 станова избегличким породицама у Београду

Додељени уговори о куповини 60 станова избегличким породицама у Београду

20.06.2022.

У Београду су данас, 20. јуна 2022. године, на Светски дан избеглица, уручени уговори о куповини 60 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које имају пребивалиште на територији Града Београда.

Средства за куповину ових станова обезбеђена су из Фонда Регионалног стамбеног програма,  који у Србији спроводи Комесаријат за избеглице и миграције, а највећи донатор је Европска унија.

   

Догађају су присуствовали Немања Старовић, државни секретар Министарства спољних послова Владе Републике Србије, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Наташа Станисављевић, секретарка Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда, Никола Бертолини, представник Делегације Европске уније у Србији, Њ.Е. Јан Брату, амбасадор, шеф Мисије ОЕБС у Србији, Стефани Краузе, вршилац дужности шефа Представништва УНХЦР у Србији, Ричард Холи, шеф Канцеларије за сарадњу Амбасаде Швајцарске у Србији, Даниел Мохсени, други секретар Амбасаде Савезне Републике Немачке у Србији, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и други представници донатора, међународних организација и институција.

Комесар Владимир Цуцић захвалио је донаторима и партнерима на сарадњи у оквиру РСП, а корисницима пожелео дуг и срећан живот, сада у своме.

- Комесаријат је до сада стамбено збринуо више од 25.000 избегличких и расељеничких породица, донаторским али највећим делом буџетским средствима Републике Србије. Само у Београду решено је стамбено питање за 198 породица. Додатно смо економски оснажили више од 22.000 породица да започну свој посао. Наставићемо да радимо и збрињавамо све док има оних који су  у потреби – рекао је Цуцић. 

Рeгиoнaлни  стамбени програм  зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој савета Европе,  а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.