Друга седница Националне миграционе мреже

Друга седница Националне миграционе мреже

12.02.2024.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић председавала је другом седницом Националне миграционе мреже, на којој су сагледане активности у прошлој години када је Србија постала држава посматрач.

На седници су истакнуте обавезе Европске миграционе мреже Србије које обухватају учествовање у изради ЕМН речника на српском језику, као и покретање ЕМН Србија сајта. Комесарка Станисављевић је навела да се активно ради на плану активности за 2024. годину.

Комесаријат је у децембру 2023. године, организовао прву Националну Конференцију под називом ''Шеме Циркуларних миграција и иницијативe за повратак дијаспоре кући: Подршка економском развоју земаља порекла''. Конференција је одржана у Београду у хибридном формату и била је посвећена теми циркуларних миграција са фокусом на различите приступе и шеме у ЕУ државама и државама које нису чланице ЕУ. Сви чланови мреже су се одазвали и допринели да Конференција буде оцењена као изузетно успешна.

Седници у ужем саставу присуствовали су Светлана Велимировић и Александра Бошковић, представници Комесаријата, Драган Самоловац и Катарина Филиповић, представници Министарства унутрашњих послова и Гордана Бјелобрк представник Републичког завода за статистику.

Европска миграциона мрежа је мрежа Европске уније стручњака за миграције и азил који раде на обезбеђивању објективних и упоредивих информација и прикупљању и размени знања релевантних за политику азила и миграција.