DTM извештаји имају кључну улогу у управљању миграцијама

DTM извештаји имају кључну улогу у управљању миграцијама

23.02.2024.

Комeсарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић је на данашњој презентацији резултата DTM-а ''Подршка управљању миграцијама заснована на доказима на Западном Балкану''истакла да DTM извештаји имају кључну улогу у управљању миграција и да су од суштинског значаја за све који се баве миграцијама у Србији и ван ње.

'' Ситуациони извештај о мобилности миграната (DTM) нам омогућава праћење и анализу миграционих токова, помаже нам да разумемо динамику миграција и идентификујемо трендове, планирање политика и ресурса, превенцију илегалних миграција, пружање хуманитарне помоћи и доношење информисаних одлука Нама као државним органима помаже  да имамо адекватну реакцију на миграционе токове и на изазове који произилазе из њих.Службеници Комесаријата су по први пут прошли процес обуке за израду ових извештаја и убудуће ће исте радити у сарадњи са представницима IOM-а. Ово је један од начина којим желимо да улажемо у наше запослене јер настојимо да унапредимо систем и пружимо адекватан одговор на изазове са којима се суочавамо '', рекла је комесарка Станисављевић.

На презентација резултата DTM-а истраживања између Комесаријата за избеглице и миграције, Службе за послове са странцима Босне и Херцеговине и Међународне организације за миграције присутнима су се обратли и Донатела Брадић, шефица мисије IOM-а у Србији, Жарко Лакета, директор Службе за послове са странцима Босне и Херцеговине и Лара Бајден, представница Британске амбасаде у Србији.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије ће и даље наставити  хумано и одговорно да  управљамо миграцијама уз ефективно поштовање људских права миграната у складу са међународним правом, закључила је комесарка Станисављевић.

Данашњу конференцију организовала је Међународна организација за миграције и у наставку исте представници Комесаријата презентовали су кључне приоритете за управљање мешовитим миграционим токовима у Републици Србији.