Интервју комесара Владимира Цуцића дневном листу Политика

Интервју комесара Владимира Цуцића дневном листу Политика

19.06.2022.

Уочи Светског дана избеглица, комесар за избеглице и миграције дао је интервју новинару Политике Дарку пејовићу. 

Интервју је објављен 19.6.2022. године у викенд издању. 

Републички комесар за избеглице рекао је да се Светски дан избеглица ове године дочекује са "никад поразнијим бројкама и суморнијим перспективама" и додао да је више од 100 милиона људи тренутно у избеглиштву или расељеништву, што је последица ратова, прогона и насиља сваке врсте.

„Бежећи од последица климатских промена, од суше и глади, у наредне две године њима ће се придружити десетине милиона људи са Блиског и Средњег истока, из сахарске Африке, Пакистана, Бангладеша, Авганистана… Та популација ће хрлити ка Европи у потрази за бољим животом. Сукоб у Украјини засенио је ову драматичну слику, којој је и сам у многоме допринео“, рекао је Цуцић за  Политику.

Он је додао да је у Србију од почетка рата у Украјини ушло око 40.000 Украјинаца, а да су три четвртине њих продужиле ка Хрватској, Црној Гори, Грчкој, Бугарској и Италији.

“Привремени или трајни боравак пријавило је нешто више од 8.000 Украјинаца, а 2.020 се обратило повереницима Комесаријата за неки вид помоћи. Процењује се да су Украјинци од почетка рата регистровали у Србији око 500 фирми, а око 300 њихових фриленсера ради онлајн из наше земље”, рекао је комесар за избеглице и миграције.

Цуцић је рекао и да су, закључно са 16. јуном, у објекту комесаријата у Врању збринуте 73 особе из Украјине.

Према његовим речима, у прихватним центрима Комесаријата борави близу 5.000 миграната, уз процену да је још око 2.000 ван њих. Говорећи о 2021. години, он је навео да је кроз Србију прошло укупно 80.000 миграната, а да би ове године могло да их буде више од 100.000 и објаснио да је од јануара до данас у њиховим центрима 55 одсто регистрованих више, него у истом периоду прошле године.

“Посебно је био индикативан мај – у том месецу 2021. регистровано је 3.186 миграната, а ове чак 7.722. Таква тенденција забележена је и у прве две недеље јуна”, рекао је Цуцић.

Бета

Интервју можете прочитати на следећем линку:

https://www.politika.rs/scc/clanak/510018/Talasi-migracija-tek-ce-plaviti-Evropu