Испоручена помоћ повратницима у Хрватску

Испоручена помоћ повратницима у Хрватску

15.07.2021.

У друштвеном дому у селу Човац, код Окучана, 15. јула повратницима из Србије подељене су 63 моторне машине: тримери, моторне тестере и мотокултиватори, донација Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије која је реализована у сарадњи са Српским народним вијећем.


Вредност донације коју је обезбедио Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије је 2.783.500,00 динара без ПДВ-а.


Територија коју је конкурс обухватио је подручје Бродско-посавске жупаније.


То је тек један од видова помоћи које у току годинe Комесаријат пружа нашим повратницима у Републику Хрватску, у смислу њиховог економског оснаживања. Радимо да им останак у Хрватској буде лакши, односно да они који се врате могу достојанствено да живе.


Комесаријат током године упућује четири врсте помоћи. На пролеће дистрибуирамо сетвени репроматеријал, донирамо кошнице за оне који се баве пчеларством, мале пољопривредне машине, а до краја године биће подељен контигент беле технике.

Помоћ се пружа у свим повратничким крајевима и свим жупанијама у којима живе повратници.


За неког ко може да занови белу технику или да развија свој пчеларски посао или да обрађује своју башту, ово је врло значајна подршка јер је помоћ у економском оснаживању, осим решавања крова над главом, најбитнија.

 

Комесаријат планира да настави са пружањем помоћи повратничким заједницама у Републици Хрватској и у наредним годинама.


По риечима Горана Ногића који је учествовао у расподели, већи део машина остаје у Окучанима, док део иде у Нову Градишку, као и у општине Стара Градишка и Драгалић.
Та помоћ људима пуно значи, на рубу су сиромаштва, не примају помоћ и осећају се одбачени. Они су раније учествовали у акцијама уређења гробља, простора око цркава или партизанских споменика и сигурно је да ће се укључити поново.


Пет донираних машина иде у села у општини Драгалић и онима који ће их примити то ће пуно значити.