Изложба фотографија „Прича о жени“ из Прихватног центра у Врању

Изложба фотографија „Прича о жени“ из Прихватног центра у Врању

03.03.2021.

 

 Виртуелна изложба „Прича о жени“, која приказује 33 мигранткиње из Прихватног центра у Врању са крунама од цвећа, од данас је доступна онлајн и то на адреси  http://www.milosgacanovic.com/pricaozeni/

Фотографије обухваћене овом изложбом настале су на радионицама током априла и маја 2020. године и ванредног стања због Ковид-19 епидемије.

Према речима ауторке изложбе, Милице Анђелковић Јовановић из мобилног тима Међународне организације за миграције, био је то бег од стварности за 80 жена и девојчица из Авганистана, Ирана, Ирака и Сирије.


„Није то било само прављење венчића, већ истински ужитак за све учеснице, а резултати се виде на фотографијама. Био је ово начин да жене и девојчице креативно проведу време у дворишту Центра, и међусобно се оснаже у периоду додатне неизвесности и изолације. Као резултат, круне од цвећа су заједно са учесницама забележене на фотографијама, од којих је њих 33 заједнички изабрано за изложбу“, рекла је она.


Фотографије су приказ лепоте, снаге и наде жена упркос свим изазовима. Услед пандемије, изложба своју премијеру има у виртуелном формату. Фотографије су подељене у три целине и праћене су причом.


Ову серију радионица и изложбу организовала је Међународна организација за миграције (ИОМ) у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, и то у оквиру Подршке ЕУ управљању миграцијама у Србији.