Јавни позив за доделу 15 сеоских домаћинстава

Јавни позив за доделу 15 сеоских домаћинстава

06.03.2023.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије је расписао јавни позив за јединице локалне самоуправе за доделу средстава намењених побољшању услова становања повратника по основу Споразума о реадмисији, са боравиштем у Србији, кроз доделу помоћи за куповину сеоске куће са окућницом, односно одговарајуће непокретности за становање.

Реализација Пројекта „Реинтеграција повратника по споразуму о реадмисији из Немачке и других земаља ЕУ кроз обезбеђивање трајних стамбених решења” је омогућена уз подршку глобалног програма Немачке развојне сарадње „Миграције за развој“ који у Србији спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Максималан износ средстава намењених побољшању услова становања повратника по основу Споразума о реадмисији, кроз доделу помоћи за куповину сеоске куће са окућницом, односно одговарајуће непокретности за становање, по јединици локалне самоуправе, износи 4.528.925,55 динара, док је максималан износ средстава који јединица локалне самоуправе додељује по породичном домаћинству, 1.509.641,85 динара.    

Јавни позив траје до 24. марта, након чега ће бити изабране јединице локалне самоуправе које испуњавају прописане услове. Текст јавног позива, пријавни образац, као и остала документација налази се на званичној интернет-страни Комесаријата за избеглице и миграције, на линку: https://kirs.gov.rs/cir/javni-pozivi/jedinice-lokalne-samouprave/0

Глобални програм „Миграције за развој“ (ПМЕ) део је шире иницијативе немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), која промовише одрживу реинтеграцију повратника и останак у матичној земљи стварањем могућности за достојанствен рад и живот у њој.