Комесар Цуцић учествовао у акцији  садње дрвећа на Звездари

Комесар Цуцић учествовао у акцији садње дрвећа на Звездари

24.11.2021.

 

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић учествовао је данас  24.11.2021. године у  акцији садње 50 садница белог јасена коју је у Звездарској шуми организовало Представништво УНХЦР-а у Србији. Акцији поводом 45 година постојања ове међународне организације у нашој земљи присуствовали су Франческа Бонели, шефица Представништва УНХЦР у Србији, Њ.Е. Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, троје миграната који су у Србији добили азилну заштиту и волонтери УН-а.

"Оваква активност је спровођена у неких 15 градова широм Србије све ове године. Памтим да су људи који су долазили у ову земљу чистили Сотско језеро код Шида, памтим да је таква активност рађена у Сомбору, у Белој Паланци, већ у Прешеву, Врању и Бојановцу да не причам... у Тутину, Босилеграду.. И то је добро, јер Србија због начина како је поступала и због људи који су овде били, у овом тренутку има преко милион и по амбасадора широм Европе и света, који ће рећи: "Прошао сам кроз Србију, то је добра земља са добрим људима". Мени је то најдраже од свега, а драго ми је и да ми имамо успомену ове врсте на њих. А порука свима онима који ово не воле, а има их: Колико сте ви дрва засадили, колико сте ви језера очистили? Кад то урадите, тада сигурно нећете мрзети никога", поручио је комесар Цуцић. 

Шефица Представништва УНХЦР франческа Бонели истакла је да је "свако дрво које су избеглице посадиле данас симбол новог почетка и раста за људе који су морали да напусте своје домове и који су добили заштиту у Србији."

- Ово је њихов допринос зеленој околини и здравијој будућности - рекла је Бонели и захвалила свим учесницима у догађају. 

Осим садница белог јасена, Звездарску шуму оплеменило је и одрасло дрво ликвидамбара, посађено у оквиру акције .Акција је спроведена у партнерству са организацијом „Посади свој хлад“, уз препоруке и дозволе Јавно комуналног предузећа „Зеленило-Београд“. Овом акцијом започето је свеобухватније пошумљавање Београда, које „Посади свој хлад“ спроводи сваке године.