Комесаријат помогао више од 50000 породица избеглица и интерно расељених лица

Комесаријат помогао више од 50000 породица избеглица и интерно расељених лица

20.06.2024.

Поводом Светског дана избеглица, 20. јуна, Kомесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштава да је до данас пружена подршка за 53.407 породица избеглица и интерно расељених лица и да данас истичемо снагу и храброст људи који су били приморани да напусте своје домове услед сукоба и прогона или други тешких околности.

'' Ове године желимо да фокус буде на солидарности са избеглицама и стварање света у којем избеглице дочекујемо раширених руку. Комесаријат  за избеглице и миграције је до данас помогао укупно 53.407 породицa коју су добили неку врсту помоћи, од чега је 40.131 породица избеглица из бивших Република СФРЈ и 13.075 породица интерно расељених лица са простора Косова и Метохије, као и 201 породица/домаћинстава повратника по споразуму о реадмисији. Економски је оснажено 23.286 породица/домаћинства избеглица, интерно  расељених  лица и повратника по споразуму о реадмисији обезбеђивањем средстава  за доходовне активности. Трудимо се да сваком лицу које дође у нашу земљу пружимо сигурност и безбедност, поступамо достојанствено и хумано, '' рекла је комесарка Наташа Станисављевић.

Светски дан избеглица је прилика да се сетимо свих оних који су, не својом кривицом, остали без дома, најмилијих, посла и имовине, присиљени да траже сигурну земљу и нови дом. Србија је током ратних дешавања на просторима бивше СФРЈ деведесетих година примила 618.000 људи, а још увек је у статусу избеглице 24.862 лица, од којих 17.052 из Републике Хрватске и 7.810 из Босне и Херцеговине. Број избеглица и бивших избеглица у стању потребе је далеко већи, укључујући и више од 194.171 интерно расељених са Косова и Метохије.

Претходна година била је најуспешнија кад је у питању стамбено збрињавање избеглица и интерно расељених лица док су у расељеништву.

'' У 2023. години подржали  смо 1228 породице избеглица, и то доделом станова, доделили смо 578 станова, 124 сеоских кућа, 109 пакета грађевинског материјала и економским оснаживањем смо подржали 386 породица. Када говоримо о интерно расељеним лицима са територије АП Косова и Метохије у претходној години смо подржали 502 породице, путем стамбеног збрињавања, додели смо 78 сеоских кућа, 110 пакета грађевинског материјала и економски оснажили 314 породица. Веома сам поносна што смо укупно у овој години помогли 1730 породица избеглица и интерно расељених лица са територије АП Косова, Такође смо доделом пакета хране и доделом огрева помогли  још 6174 породице избеглица и интерно расељених лица, тако да је Комесаријат претходне године помогао 8315 породица наведних категорија којима смо пружили помоћ и подршку, '' истакла је комесарка Станисављевић.

Последњих година, Република Србија је показала хуманост и поштовање међународних стандарда према више од милион миграната из Азије и Африке који су 2015. године прешли преко територије Србије. Данас, у  прихватним и центарима за азил којима руководи Комесаријат смештено је 475 миграната, већином из Сирија, Авганистана, Пакистана, Мароко.

'' Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије наставља да пружа подршку и помоћ свим лицима која су смештена у прихватним и азилним центрима којима руководи Комесаријат. У смештајним објектима Комесаријата обезбеђена им је исхрана, здравствена заштита, одећа, обућа, хигијенски артикли, окупационе и едукативне активности, помоћ при укључивању деце у редован систем образовања, интернет, психолошка подршка, као и приступ другим правима и услугама. Такође бих истакла да се систем подршке избеглицама и тражиоцима азила унапређује свакодневно, '' истакла је комесарка Станисављевић.

Од избијања сукоба, до сада је кроз Републику Србију прошло 374.162 лица из Украјине, а кроз објекте Комесаријата је прошло укупно 406 лица. Тренутно у центру у Врању борави 48 лица,од тога 13 породица са децом која су ускључена у основно-школски и средњошколски систем.

На Светски дан избеглица Комесаријат за избеглице и миграције се захваљује свим партнерима у држави, међународним организацијама, невладином сектору и донаторима на подршци и уложеним средствима за побољшање живота избегличке популације, као и услова боравка миграната и тражилаца азила.