Комесаријат у 2023. години збринуо највећи број избеглица

Комесаријат у 2023. години збринуо највећи број избеглица

30.01.2024.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић изјавила је данас за јутарњи програм РТС-а да је прошла година једна од најуспешних када је стамбено збрињавање избеглица у питању. Такође, током разговора говорила је о тренутној ситуација када су у питању миграције и о новим јавним јавним позивима за стамбено збрињавање избегличких породица.

Према речима комесарке Станисављевић прошла година, 2023.  је година када је збринут је највећи број избеглица, чак 1000 породица је добило стамбену подршку, од тога су како из донаторских тако из буџетских средстава додељена 578 станова, 202 куће и додељено је 219 пакета грађевинског материјала. Први јавни позив у 2024. години, који траје до 1. марта 2024. године односи се на 27 стамбених јединица на територији 14 јединица локалних самоуправа, представља леп почетак године и наговештај да се са овом политиком збрињавања наставља и у овој години.

''Стамбене јединице у Бачкој Тополи, Житишту, Новој Црњи, Алибунару, Великој Плани, Белој Цркви, Вршцу, Убу, Крагујевцу, Мајданпеку, Рачи, Дољевцу, Нишу и Кладову су раније изграђене и већ су доступни. На јавни позив могу да се пријаве избеглице и бивше избеглице које имају боравиште/пребивалиште на територији Републике Србије, а још увек немају решено стамбено питање. Настављамо да помажемо јединице локалне самоуправе кроз расписавање јавних позива и јако сам поносна на сарадњу коју смо успоставили'' рекла је комесарка Станисављевић

Током разговора комесарке Станисављевић је говорила о миграцијама и нагласила да Србија одговорно и хумано брине о свим лицима који су у потреби, уз поштовање закона Републике Србије и за то смо добили похвалу у Извештају Европске комисије као добар пример поступања према мигрантима. Током 2023. године у центрима је евидентирано 108.828 миграната од којих је само 200 њих затражили азил у нашој земљи, а то је мање од 1%, што нам говори да је Србија транзитна земља и није њихова крајња дестинација.

Комесарка је истакла да  у 17 прихватних центар којима руководи Комесаријат тренутно борави 1160 лица а у 2024. годину смо ушли спремни са једним од најбоље уређених система за прихват. Комесаријат већ годинама уназад има израђене планове реаговања у случају повећаног прилива миграната. Подршка Владе Републике Србије и добра сарања са свим државним институцијама, посебно са Министарством унутрашњих послова омогућавају нам да свакодневно пратимо миграторну слику у Србију и адекватно реагујемо.