Комесаријат за избеглице и миграције поделио на Банији више од сто комада беле технике

Комесаријат за избеглице и миграције поделио на Банији више од сто комада беле технике

24.09.2021.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије поделио је на Банији, у околини Петриње и Глине, 115 комада беле технике становницима чије су куће страдале од прошлогодишњег земљотреса. 

– Потрес ми је у потпуности уништио кућу и све у њој. Између осталога разбијена ми је веш машина, па жена већ готово 9 мјесеци пере рубље на руке, што је задњи пут радила прије 50 година. Сретни смо што смо ријешили проблем прања веша, али како ћемо ријешити проблем живота и живљења, е, то не знам. Све ми се чини да обнову куће нећу дочекати јер све иде споро, преспоро. До када ћемо, и како, презимити у контејнеру, не знам. Страх нас је зиме. Али, хвала добрим људима на овом дару, јер нам је сада свака помоћ итекако добро дошла. –  изјавио је за портал Српоког народниг Вијећа седамдесетогодишњи Милан Врањанин из Лушчана.

Камион из Београда, са 115 комада беле технике, зауставио најпре  у Блињи крај Петриње, а дочекало га је десетак мештана којима су намењени толико потребни кућански апарати.

Камион је био у пратњи  Дејана Милисављевића, саветника у Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије:

– Ово је део наше помоћи намењене људима који су страдали од земљотреса, који их је, након свих недаћа кроз које су прошли, опет вратио на почетак. Није то само помоћ у белој техници. Ради се, пре свега, о поруци институција Србије да брину о овим људима и да ће убудуће пажљиво слушати њихове потребе и помагати, колико год могу. Вредност ове донације је око 25 хиљада евра, а потпомогнуто је 115 повратничлких породица. Већ планирамо помоћ за следећу годину. До сада, у протеклих 11 година, Комесаријат за избеглице и миграције домнирао је помоћ у вредности од око милион евра за више од 5.000 повратничких породица. Радује ме што сам присуствовао преузимању и упознао сваког мештанина и разговарао с њима. Дивни и храбри људи – рекао  је Дејан Милисављевић.