Комесарка Наташа Станисављевић и помоћник министра унутрашњих послова Владимир Илић посетили Тренинг центар за миграције у Пландишту

Комесарка Наташа Станисављевић и помоћник министра унутрашњих послова Владимир Илић посетили Тренинг центар за миграције у Пландишту

30.09.2022.

Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић и помоћник министра унутрашњих послова Владимир Илић посетили су данас Тренинг центар за миграције у Пландишту поводом почетка Обуке повереника и заменика повереника цивилне заштите за првих 30 полазника коју организује Комесаријат у сарадњи са МУП. Обиласку Тренинг центра присуствовали су председник Опшине Пландиште Јован Репац и помоћник комесара за избеглице и миграције Иван Гергинов.

 

„Управљање миграцијама је сложен посао који захтева знање и стручност.  Ово је прва у низу планираних обука из области заштите и спасавања са којима ће се унапредити капацитет запослених у Комесаријату уз спровођење, пре свега, превентивних мера, али и оперативних активности у случају елементарних непогода и техничко технолошких несрећа. Зато је сарадња са Министарством унутрашњих послова од изузетног значаја, а МУП је важан партнер у овом послу “,  рекла је комесарка Станисављевић.

Државни секретар Владимир Илић истакао је одличну сарадњу коју свих ових година, од почетка мигрантске кризе, Министарство унутрашњих послова има са Комесаријатом.

„ И кроз ове обуке, као и на терену, наставићемо сарадњу са Комесаријатом како бисмо на што бољи начин одговорили на постојеће, али и на изазове који су пред нама“,  рекао је Илић.

Тренинг центар за миграције у Пландишту, као део Комесаријата за избеглице и миграције,  последњих неколико година организје обуке из разних области рада којим се бави КИРС. Једна од најважнијих обука односи се на израду Локалних акционих планова. Реч је о механизму управљања миграцијама на локалном нивоу .

„Желим да се захвалим свима који учествују у припремама и ажурирању ових важних докумената неопходних за планско пурављање миграцијама,  као и  нашим партнерима ИОМ-у и СДЦ-у, уз чију подршку реализујемо ове обуке“,  рекла је комесарка Станисављевић полазницима у Пландишту.

У току ове и прошле године, 22 општине су прошле кроз пројекат обука, а до краја сепрембра следеће године,  план је да кроз обуке за ЛАП-ове прође укупно 60 општина, што представља 40 одсто укупног броја општина у Републици Србији.  

Тренинг центар Пландиште настао је уз подршку ЕУ, као део пројекта „Подршка унапређењу управљања миграцијама и азилом у Србији“. Адаптацију бивше зграде „Агробаната“ помогли су бројни донатори, а Српско културно друштво „Зора“ је овом здању поклонио 114 уметничких слика Крајишког ликовног салона.