Комесарка Наташа Станисављевић и председник општине Земун посетили избегличке породице у Батајници

Комесарка Наташа Станисављевић и председник општине Земун посетили избегличке породице у Батајници

13.09.2023.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић  и председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић посетили су 22 породице које живе у улици браће Војновића бр. 5 у Батајници и том приликом их обавестила да је Комесаријат почео поступак препарцелације парцела на којима се налазе њихове куће, као предуслов за озакоњење њихових кућа.

Такође, обавештени су да је Комесаријат за избеглице и миграције издвојио средства за озакоњење њихових кућа као и да ће спровести поступак у току 2024. године, као и са поједностављеном процедуром за добијање потребних комуналних услуга.

Комесарка је овом приликом разговарала са породицама, упознала се са њиховим проблемима и обавестила детаљније о њиховим могућностима.

''Први корак за завршетак поступка озакоњења је пребацивање земљишта у власништво Републике Србије, што је Комесаријат и учинио. Након тога креће процес препарцелације земљишта. Комесаријат је у 2023. години определио средства из буџета у износу од 500.000 динара за потребе израде пројектно-техничке документације за препарцелацију  катастарских парцела и спровели смо јавну набавку и изабрали лице које ће урадити документацију.  Након овога, спровешћемо поступак за прибављање техничке документације за потребе озакоњења за шта је у 2024. години издвојено 1.100.000 динара. Очекујемо да ћемо цео поступак завршити у наредних годину дана, а можда и раније, а од свих корисника очекујемо сарадњу и разумевање'' рекла је комесарка Станисављевић.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић је станаре ових објеката упознао са поједностављеном процедуром за добијање комуналних прикључака, и упутио их да своје захтеве са потребном документацијом већ 15. септембра доставе у Јединствено управно место у Батајници. Обавештења о испуњености услова за привремени прикључак добиће веома брзо како би се покренули даљи поступци код комуналних предузећа.

Након уписа решења о озакоњењу у катастру непокретности, корисници ће моћи да закључе уговоре о купопродаји са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и постану власници кућа у којима живе.