Комесарка Наташа Станисављевић посетила кориснике колективног центра у Бујановцу

Комесарка Наташа Станисављевић посетила кориснике колективног центра у Бујановцу

28.02.2024.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић је заједно са директором Кординационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу, Ненадом Митровићем посетила кориснике колективног центра ''Салваторе и Техничка школа'' у Бујановцу и том приликом разговарала са корисницима о њиховим потребама.

У колективном центру је тренутно смештено 66 интерно расељених лица односно 18 породица.

''Комесаријат за избеглице и миграције одговорно и хумано брине о свим лица. Проблем ових породица је вишедеценијски, али Комесаријат је уложио напоре да заједно са делегацијом Европске уније у Србији, Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге ( UNOPS ) и локалном самоуправом изгради зграду која је намењена корисницима колективног центра и тиме ћемо им помоћи да коначно реше своје стамбено питање. Завршетак изградње нове зграде планиран је до краја 2024. године чиме ће се омогућити затварање колективног центра ''Салваторе и Техничка школа'' рекла је комесарка Станисављевић.

Такође, након обиласка породица комесарка Наташа Станисављевић обишла је радове на згради и упознала се са напретком радова на изградњи 12 стамбених јединица и констатовала да се радови одвијају по плану и да ће бити завршени у предвиђеном року. Осим изградње, програмом је планирано и опремање свих стамбених јединица са намештајем и белом техником, за које су средстава обезбеђена донацијом Владе Јапана.

Стамбено питање за преосталих 6 породица биће решено програмом којим је предвиђена куповина сеоских кућа на територији општине Бујановац.

''Изузетно је битно да ћемо на територији општине Бујановац стамбено решити 66 расељених лица која од 1999. године живе у колективном центру "Салваторе и Техничка школа'' и то у 12 станова и 6 кућа. Захвалан сам на напорима, енергији и труду, које улазе Републички комесар за избеглице и миграције Наташа Станисављевић, како би проблем ових људи био трајно решен. Такође захваљујем UNOPS-у, амбасадама Швајцарске и Јапана, као и општини Бујановац који учествују у изградњи стамбеног простора за избегла и расељена лица '' изјавио је Ненад Митровић.

У Републици Србији је било преко 700 колективних центара кроз које је прошло преко 60.000 избеглица и интерно расељених лица. Данас на територији Републике Србије постоји 5 колективних ценатара у којима је смештено 127 интерно расељених лица и 14 избеглица, од тога на територији АП Косова и Метохије налазе се 4 колективна центра у којима се налази 61 интерно расељено лице и 5 избеглица.