Комесарка Наташа Станисављевић потписала Писмо о разумевању са представником Високог комесара за избеглице Суфијаном Ађалијем

Комесарка Наташа Станисављевић потписала Писмо о разумевању са представником Високог комесара за избеглице Суфијаном Ађалијем

03.04.2024.

У хотелу Метропол данас је  између Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и Канцеларије високог комесаријата Уједињених нација за избеглице у Србије потписано Писмо о разумевању о јачању сарадње и координације у погледу тражилаца азила, корисника међународне заштите и интерно расељених лица.

Комесаријат за избеглице и миграције сарађује са UNHCR-ом од свог оснивања као орган који у Републици Србији непосредно спроводи Конвенцију и Протокол о статусу избеглица. Партнерство и континуирана сарадња на најбољи начин одражава искреност и разумевање који су водећи принципи односа који постоје између Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и UNHCR-а.

'' Данашњи догађај је од велике важности за све нас јер смо удружили снаге како бисмо успели да људима који чине најугроженије  категорије, побољшамо услове живота.  Наш заједнички циљ јесте пружања подршке у погледу обезбеђивања услова за прихват тражиоца азила и њихове ране инклузије, интеграције лица којима је додељена међународна заштита, као и заговарања за решења за најугроженија интерно расељена лица, то су људи који су били приморани да напусте своје домове и који почињу живот из почетка и заслужују подршку читавог друштва. Комесаријат за избеглице и миграције је посвећен решавању проблема , а поуздан и одговоран партнер у свим овим процесима и пружања помоћи наведеним категоријама, јесте управо UNHCR. Зато је писмо о разумевању који данас потписујемо веома важан за наставак сарадње ради унапређења система и пружања адекватног одговора на изазове са којима се суочавамо, у циљу унапређења људских права, са акцентом на заштиту рањивих категорија, као што су избеглице и тражиоци азила'' рекла је комесарка Станисављевић.

Канцеларија Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (UNHCR) је поуздан партнер Републици Србији и пружа помоћ у решавању проблема избеглица из бивших република као и пружање подршке за јачање поступка азила, правичаног и ефикасаног поступака азила и обезбеђивање приступа територији земље и поступка азила лицима којима је потребна међународна заштита.

Комесарка Станисављевић се овом приликом захвалила свима на преданом и посвећеном раду, на подршци коју пружају Комесаријату за избеглице и миграције у свим сегментима у којима сарађујемо са надам да ће се успешно партнерство наставити и у будућности.