Комесарка Наташа Станисављевић састала се са амбасадором Украјине Володомиром Toлкачем

Комесарка Наташа Станисављевић састала се са амбасадором Украјине Володомиром Toлкачем

25.10.2023.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић у просторијама Комесаријата, састала се са Володомиром Толкачем, амбасадором Украјине у Републици Србији. Састанку je присуствовалa и Олга Антонова, други секретар за конзуларна питања у Амбасади Украјине, а испред Комесаријата присуствовали су Јелена Шурлан, начелник одељења за азил и Урош Живковић, руководилац Групе за миграције и евроинтеграције.

Током састанка комесарка је упознала амбасадора о тренутној ситуацији и попуњености Центра за азил у Врању у којем су смештени држављани Украјине. Током састанка говорило се и о помоћи коју је Србија обезбедила Украјини кроз пружање велике количине хуманитарне помоћи, као и кроз пријем и збрињавање украјинских избеглица на територији Србије.

Амбасадор се захвалио на подршци и договорен је наставак успешне сарадње у будућности.

Тренутно у центру у Врању борави 52 лица, где су обезбеђени сви стандарди смештаја, превођење, психо-социјална подршка и бесплатна правна помоћ и уколико постоји потреба Комесаријат ће обезбедити додатне капацитете. У наредном периоду планира се унапређење смештајних капацитета у ЦА Врање (посебно за децу – кроз изградњу дечијег игралишта).

Комесаријат ће учинити све у својој надлежности да на адекватан и хуман начин помогне свим избеглицама из Украјине у складу са својим надлежностима.