Међународни дан миграната

Међународни дан миграната

17.12.2020.

Међународни дан миграната, 18. децембар, Србија и ове године дочекује са једним од најбоље уређенх система прихвата и управљања миграцијама, за шта је и у последњем извештају Европске комисије о напретку Републике Србије у придруживању Европској унији добила посебне похвале.Ово је тим значајније ако се има у виду да је 2020. била година великих изазова, пре свега због пандемије новог коронавируса. Великим напором запослених у Комесаријату за избеглице и миграције ова инфекција до сада није значајније ушла у прихватне и центре за азил.

На данашњи дан у 19 прихватних и центара за азил борави 6.015 миграната, од тога 660 деце. Према националној структури највише их је из Авганистана, Сирије и Пакистана. У процесу управљања миграцијама, Република Србија наставља да поступа одговорно, организовано и хумано, максимално се трудећи да, колико се може у условима пандемије и већег прилива миграната у центре, задовољи стандарде у области прихвата, збрињавања, смештаја, правне, социјалне и здравствене заштите миграната који се налазе на њеној територији. Посебно се води рачуна о заштити рањивих категорија, жена, деце, малолетниика без пратње, старијих и болесних лица. Деци мигрантима омогућен је приступ обавезном предшколском и основношколском образовању, док део похађа и средње школе.

Иако је Западнобалканска мигрантска рута званично затворена у марту 2016. године, она није престала да постоји. Србија је за мигранте и даље само транзитна земља на њиховом путу ка некој од земаља Западне Европе. Комесаријат за избеглице и миграције посебно се захваљује на подршци Радној групи за решавање проблема мешовитих миграционих токова, као и Министарству одбране, Министарству унутрашњих послова, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарству здравља, Министарству просвете, науке и технолошког развоја и другим државним институцијама. Захвални смо на подршци и сарадњи и јединицама локалне самоуправе које су погођене повећаним бројем миграната, међународним организацијама и донаторима, пре свих Европској унији, имплемент партнерима, невладином сектору, као и онима који су препознали потребе и помогли локалним заједницама. Србија има активну улогу у решавању питања мешовитих миграционих токова и очекује да буде део јединственог европског решења.

И ове године подсећамо да je услед распада бивше СФРЈ и конфликата који су уследили деведесетих година прошлог века, дошло је до тога да у Србији уточиште потражи више од 800.000 избеглица из бивших југословенских република и интерно расељених лица са Косова и Метохије, које Република Србија збрињава из буџетских и донаторских средстава. Миграције су изазов са којим се суочава цела међународна заједница. Србија може да буде поносна на свој хуман и цивилизован приступ овом глобалном феномену, који није почео јуче, и неће престати сутра.