Мониторинг посета Републици Србији у оквиру пројекта Акелијус

Мониторинг посета Републици Србији у оквиру пројекта Акелијус

12.05.2021.

У периоду од 10-12. маја 2021. године одржана је тродневна мониторинг посета Србији а поводом имплементације Акелијус пројекта- дигитална иницијатива за учење страних језика- подршка континуираном образовању деце избеглица и миграната у Србији.

 У тродневној посети Београду, Фелипе Тестот–Фери,  глобални менаџер Фондације Акелиус, УНИЦЕФ Швајцарска Конфедерација (TESTOT-FERRY Philippe, Global Mangaer for Akelius Partnership, UNICEF Sweden) одржао је састанке са представницима националних институција и канцеларијом УНИЦЕФа у Србији и посетио центре за азил и прихватне центре који су учествовали у пројекту.

 Првог дана посете, одржан је састанак донатора са представницима Комесаријата за избеглице и миграције и Министарства просвете, науке и технолошког развоја као и канцеларије УНИЦЕФа у Србији, као главних партнера на пројекту.

Током посете глобални менаџер посетио је центар за азил Крњача као и прихватни центар у Шиду, који су подржани кроз пројекат Акелиус. Овим центрима је донирана опрема у виду таблет уређаја неопходних за праћење онлајн часова енглеског језика,  као и редовне наставе за децу из популације миграната смештених у поменутим центрима.

Пројекат „Акелиус“ препознат је као иницијатива чији је основни циљ да подржи укључивање деце и омладине из избегличке и мигрантске популације у формални систем образовања Републике Србије и обезбеђивање подршке у учењу како редовне наставе тако и кроз курсеве енглеског језика.

Програмом подршке учењу од почетка пројекта обухваћено је 161 дете (57 девојчица и 104 дечака) и спроводће се до краја маја 2021. године када је и  предвиђени рок за завршетак пројекта.

Уз позитивну оцену реализованог пројекта у Републици Србији и истицања добробити за децу/ученике мигранте кроз овакав вид подршке, посета је завршена 12.маја 2021. године.