Објављено истраживање о утицају медија на формирање мишљења јавности о мигрантима и избеглицама

Објављено истраживање о утицају медија на формирање мишљења јавности о мигрантима и избеглицама

14.12.2020.

Хуманитарни центар за интеграцију и тoлеранцију из Новог Сада објавио је публикацију „Утицај медија у Републици Србији на повећање ксенофобије према избеглицама и мигрантима“, уз помоћ и подршку Високог комесаријата за избеглице Уједињених нација (УНХЦР).

Ова публикација плод је истраживања јавног мњења, као и медијског извештававао темама везаним за мигранте. Највећи део истраживања фокусиран је на ширење непроверених или лажних вести о мигрантима у јавном простору, реакцијом грађана на њих, као и на активности одређених група које су учествовале у ширењу дезинформација.

Истраживање је, између осталог, показало да су негативне емоције према мигрантима и избеглицама са Блиског истока и Африке у порасту, како у местима где се налазе транзитно - прихватни и центри за азил, тако и међу становништвом које никада није било у непосредном контакту са избеглицама/мигрантима. Оно што је забрињавајуће јесте велики број претњи које се могу прочитати на друштвеним мрежама.

Оваква истраживања чији је циљ изношење чињеница и веродостојних података а сузбијање дезинформација и лажних вести које се пласирају у јавном простору су увек добродошла и доприносе бољем разумевању глобалног проблема какве су миграције.

Публикацију можете преузети овде.