Обука о локалном акционом планирању за представнике Суботице, Краљева, Горњег Милановца, Коцељева и Бачке Паланке

Обука о локалном акционом планирању за представнике Суботице, Краљева, Горњег Милановца, Коцељева и Бачке Паланке

13.03.2023.

У сарадњи Комесаријата за избеглице и миграције (КИРС) И Међународне организације за миграције (ИОМ), у оквиру пројекта “Јачање капацитета и партнерства за управљање миграцијама у Србији”, за које је средства обезбедила Влада Швајцарске, посредством Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), обезбеђена је подршка за припрему локалних планова за управљање миграцијама за 60 локалних самоуправа.

С тим у вези, у Тренинг центру за миграције у Пландишту, 9. и 10. марта 2023. године је одржана дводневна обука о локалном акционом планирању, са акцентом на искоришћавање развојног потенцијала миграција и ублажавање њихових негативних ефеката.

Обуку су похађали представници јединица локалних самоуправа: Суботица, Краљево, Горњи Милановац, Коцељева и Бачка Паланка.

Циљ обуке је унапредити капацитете општинских службеника како би се приликом израде  или ревизије локалних акционих планова, поред досадашњих категорија миграната: избеглица, интерно расељених лица, повратника по основу споразума о реадмисији, тражилаца азила и миграната у потреби, у новим акционим плановима у разматрање узели и и нови трендови на пољу миграција: економске миграције, како интерне тако и екстерне, сарадња са дијаспором и њихов утицај на потенцијални локални развој.