Одржан 11. Миграциони дијалог између Републике Србије и Швајцарске конфедерације

Одржан 11. Миграциони дијалог између Републике Србије и Швајцарске конфедерације

17.11.2022.

У просторијама Комесаријата за избеглице и миграције одржан је 11. Миграциони дијалог између Републике Србије и Швајцарске конфедерације. Српску делегацију предводила је Наташа Станисављевић, комесар за избеглице и миграције, а Швајцарску амбасадор Винћенцо Маскиоли, заменик директора за међународну сарадњу из Швајцарског државног секретаријата за миграције.

“Влада Швајцарске пружа пуну подршку државним институцијама Републике Србије у области миграција готово три деценије у континуитету, а већ пуних десет година у оквиру миграционог партнерства наше две земље. Циљ одржавања миграционог дијалога је размена добрих пракси између две земље. Током дијалога разматрају се позитивни, али и критични аспекти миграција. Континуирана подршка коју пружа Влада Швајцарске најбоље одражава искреност и разумевање који су водећи принципи односа који постоји између наших земаља. Данас смо разговарали и размењивали искуства о тренутној ситуацији у наше две земље, плановима за наредни период, принципима и пракси у подели терета и одговорности између земаља, међусобној сарадњи, транзитним миграцијама, конкретним искуствима у области процедуре азила, прихвата, интеграције, реадмисије, борбе против трговине људима, улоге система социјалне заштите у заштити миграната, као и корацима на спровођењу глобалних споразума за избеглице и миграције и циљева одрживог развоја”, рекла је Наташа Станисављевић.

Испред Републике Србије састанку су присуствовали заменик комесара Светлана Велимировић, запослени у Комесаријату, представници Министарства унутрашњих послова као и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Испред делегације Швајцарске, дијалогу су присутвовали и предстваница државног секретаријата за миграције Мариана Ракић, регионални програм менаџер, као и представници Швајцарске амбасаде у Србији Саскиа Салцман, заменик шефа мисије, Ричард Коли директор међународне сарадње, Јована Михајловић координатор националног програма.

Комесарка се захвалила амбасадору и истакла допринос Швајцарске Регионалном стамбеном програму, будући да је Швајцарска конфедерација била један од највећих донатора, такође је напоменула да је током претходних 10 година пружана подршка Комесаријату која је допринела  успостављању и даљем оснаживању капацитета Републике Србије у управљању миграцијама, као и да се нада даљој сарадњи на пројектима од обостраног интереса.

Амбасадор Маскиоли је истакао значај Миграционог партнерства и резултате који су остварени на овом пољу у претходних периоду и истакао да се нада да ће Србија и Швајцарска наставити да сарађују у добром духу.

Након миграционог дијалога, делегације Србије и Швајцарске су обишле прихватни центар у Обреновцу, разговарали са запосленима у том Центру и упознали се са актуелном ситуацијом, бројем смештених миграната, облицима и врстама помоћи и услуга које им се прижају.