Одржан састанак са специјалном представницом за Западни Балкан Међународног центра за развој миграционих политика, Мелитом Груевском Грахам

Одржан састанак са специјалном представницом за Западни Балкан Међународног центра за развој миграционих политика, Мелитом Груевском Грахам

21.06.2024.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић и специјална представница за Западни Балкан Међународног центра за развој миграционих политика Мелита Груевска Грахам одржале су састанак поводом наставка успешне сарадње између Комесаријата и ICMPD-a, као и о укључивању Комесаријата у њихове нове програме.

Током састанка комесарка Станисављевић је истакла значај континуиране сарадње и нових заједничких пројеката који ће допринети унапређењу миграционе политике у Србији.

'' Током претходних пројеката, Међународни центар за развој миграционих политика је допринео јачању капацитета Комесаријата кроз развој обука и дигитализацију система обуке, као и донацијом неопходне опреме за прихватне центре. Посебан акценат је стављен на обуке за запослене у Комесаријату, развој онлајн платформи и подршку у изградњи регионалног центра за обуку у Пландишту. Комесаријат и ICMPD наставиће да раде на унапређењу миграционих политика у Србији кроз нове пројекте и сарадњу, како би се обезбедили адекватни услови и подршка јачању капацитета Комесаријата за ефикасно управљање миграцијама и спровођење миграционе политикеу складу са европским и међународним стандардима, '' рекла је комесарка Станисављевић.

Међународни центар за развој миграционих политика је међународна организација са седиштем у Бечу, која окупља 19 држава чланица и делује у преко 90 земаља широм света. ICMPD је присутан у Србији од 2008. године и сарађује са Комесаријатом за избеглице и миграције као и са другим националним институцијама попут Министарства унутрашњих послова и Министарства за европске интеграције.

Наредни пројекти Комесаријата и ICMPD фокусирају се на успостављање националног програма добровољног повратка и реинтеграције, на јачање капацитета Комесаријата кроз обуке и развој дигиталних платформи на циркуларне и повратне миграције, као и јачање регионалне сарадње у управљању миграцијама између Западног Балкана и суседних држава чланица ЕУ.

Комесарка Станисављевић захвалила се госпођи Грахам на посети, честитала јој на именовању на функцији спрецијалног представника ICMPD за Западни Балкан и пожелела јој пуно среће у даљем раду.