Одржана конференција за медије ''Вапаји чланова породица жртава''

Одржана конференција за медије ''Вапаји чланова породица жртава''

18.03.2024.

У Медија центру одржана је конференција за медије под називом „Вапаји чланова породица жртава“ на којој је обележено и 24 године рада Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији, као и исто толико година њихове борбе за истину и правду. Прилику да се обрате присутнима, поред чланова удружења породица, имали су и представници Комисије за нестала лица, Министарства унутрашњих послова, Канцеларије за Косово и Метохију, као и Фондације „Визуелни архив српског народа“.

Током уводне речи истакнут је значај потписаног меморандума о сарадњи удружења Фондације „Визуелни архив српског страдања“ из Бања Луке, којим би се објединила сва доступна сведочанства о страдању Срба са територија земаља бивше Југославије и омогућило спровођење пројеката од интереса за српски народ.

Говорници су подсетили на страдање српских жртава на простору Косова и Метохије, као и на злочине за које још нико није одговарао. Такође, истакли су и значај одговорности које имају међународне институције, као и напоре домаћих институција које чине све у оквиру својих надлежности како би решили овај вишедеценијских проблем и окончали процес.

Испред Комисије за нестала лица Љиљана Крстић је указала на чињеницу да Приштина блокира решавање судбине несталих лица. И поред труда да ово питање не излази из хуманитарног оквира, приштинска страна не престаје да га политизује, о чему говоре и резултати и динамика рада, који су тренутно поражавајући.