Одржана Уводна конференција пројекта ''Бољи приступ правди за ИРЛ и повратнике''

Одржана Уводна конференција пројекта ''Бољи приступ правди за ИРЛ и повратнике''

05.03.2024.

На Уводној конференцији пројекта ''Бољи приступ правди за ИРЛ и повратнике'' која се данас одржала у хотелу ''Мажестик'', помоћница комесара Душица Поповић  нагласила је да Комесаријат као партнер у овом пројекту обезбеђује већу доступност правне помоћи преко мреже повереника коју имамо у јединицама локалне самоуправе.

Помоћница комесара је нагласила велику захвалност донаторима, а посебно делегацији ЕУ у Србији и канцеларији за Косово и Метохију који су омогућили да се овај пројекат који је од великог значаја за кориснике продужи.

'' Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије као партнер у овом пројекту обезбеђује већу доступност правне помоћи и то радимо преко мреже наших повереника које имамо у свим јединицама локалне самоуправе, који су ту да пруже све информације и да упуте све кориснике којима је бесплатна правна помоћ потребна на локалне канцеларије за пружање бесплатне правне помоћи, а великом броју интерно расељених лица потребна је помоћ у остваривању њихових имовинских и других права на Косову и Метохији '' рекла је Душица Поповић.

Током конференције помоћница је истакла да је повратницима по споразуму о реадмисији који су депортовани у Републику Србију, као и они који су се добровољно вратили, потребна помоћ у остваривању права која је веома значајна за њихову лакшу реинтеграцију у локалну средину.

На конференцији су представљене активности које ће се наредне две године спроводити у склопу пројекта чији је циљ да обезбеди заштиту и реализацију основних људских права, са нагласком на заштиту имовинских права интерно расељених лица и повратника по споразуму о реадмисији.

Учешће на конференцији су узели и Елвира Ангуло Родригез, представница делегације ЕУ у Србији, Јелена Рајчевић, представница Канцеларије за Косово и Метохију, Милан Симић, директор пројекта и Радош Дабетић, вођа пројектног тима.