Парастос српским жртвана погинулим у Медачком џепу

Парастос српским жртвана погинулим у Медачком џепу

09.09.2021.

 

 

У четвртак, 9. септембра ове године, у цркви Св. Марка у Београду, одржан парастос погинулим српским жртвама у Медачком џепу.

Парастосу су, поред педесетак грађана, углавном родбна погинулих, присуствовали и представници Комесаријата за избеглице и миграције, представници Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“, као и представници Удружења Срба из Хрватске и других избегличких удружења.

Да подсдетимо. Наведеног дана, тачно пре 28 година, Хрватска војска је извршила агресију на српска села Дивосело, Читлук и Почитељ, која су се налазива више од годину и по дана под заштитом Уједињених нација.

Тада је, према подацима „Веритаса“, у такозваној акцији “Медачки џеп“ страдало 88 Срба. Међу жртвама је било 17 жена, а 26 лица је било старије од 60 година. На листи несталих води се још 11 лица.

Што је посебно зсатрашујуће, у овој акцији рањеника уопште није било! То упућује на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених.

За злочине почињене у овој акцији Тужилаштво Хашког трибунала оптужило је тројицу хрватских генерала: Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца. Истрага против Петра Стипетића обустављена пошто је, према речима главне тужитељке, успео доказати „паралелну линију командовања“. Бобетко је у ,међувремену умро, а предмет Адеми/Норац, Хашки трибунал је у септембру 2005. године пребацио у надлежност хрватског правосуђа. Адеми је ослобођен свих оптужби, а Норац је осуђен на шест година затворске казне.

Након парастоса, у Тајшмајданском парку су присутни положили венац и цвеће на спомен обележје српским жртвама у протеклим ратовина на простору бивше Југославије.

 

 

Текст и фотографије: Хаџи Ђуро Си. Куљанин