Поруке захвалности украјинских избеглица

Поруке захвалности украјинских избеглица

14.11.2022.

На дежурни телефон Комесаријата за избеглице и миграције, отворен за помоћ избеглицама из Украјине, неретко стижу поруке захвалности породица који су ту помоћ добиле. Последње међу њима су поруке мајки деце која су добила школски прибор.

„Добар дан! Опростите што сметам. Зовем се Тетјана Рудјук, ја сам из Украјине. Сада живим у Новом Саду. Мене је са дететом примила породица. Нашла сам на интернету ваш број, да бринете о људима из Украјине. Желим да вам напишем писмо захвалности, вама и запосленима у Комесаријату Града Новог Сада. Данас смо добили пакет за школско дете (Рудјук Дамир). Јако смо захвални свима на помоћи. Мој син је јако срећан. Добио је све што му је потребно за школу. Људи који су били у Комесаријату су љубазни и искрени. Увек радо помогну и одговоре на сва питања. Ово није први пут да вас контактирамо и увек нам је драго чути вас. Извините, не знам српски језик, па нисам могла да позовем Комесаријат из Новог Сада да им се много захвалим лично. Велики поздрав за све вас од мог сина. Хвала вам. Јако нам је драго што сте уз нас у овако тешком тренутку.“

Ову дирљиву поруку послала нам је Украјинка која је пре седам месеци, заједно са сином, напустила своју земљу. Пре рата, живела је са породицом у Житомиру, граду у северном делу Украјине, удаљеном 140 километара од Кијева.

„Кад се заратило у Украјини, примила сма позив од колеге из Србије, са којим сам зајендо радила у Украјини. Позвао нас је да дођемо и да се овде у Србији привремено склонимо. Веома сам му захвална“, прича Тетјана.

Њен син похађа украјинску онлајн наставу, ученик је шестог разреда основне школе.

„Школски прибор је одличан, дете је одушевљено и одмах је добило инспирацију за рад и учење! Хвала вам!“

Ову поруку послала је Украјинка Наталија Јокић (девојачко презиме Козлова), мајка троје деце, од којих најстарија Маја иде у четврти разред Основне школе за децу са посебним потребама „Вукашин Марковић“ у Крагујевцу.

 Наталија је са супругом, држављанином Србије, и девојчицама Мајом и Анастасијом (пет година) дошла у Србију два месеца пре пре избијања сукоба У Украјини:

„Осећала се напетост још у децембру прошле године. Била сам трудна и решили смо да дођемо у Србију, да нам се треће дете овде роди. Добили смо у марту сина Мартина“, прича Наталија.

Комесаријат се захваљује корисницима на порукама и лепим речима. Помоћ украјинским избеглицама који су у приватном смештају, у храни, хигијени као и школском прибору за децу обезбеђена је кроз помоћ донатора, невладиних и међународних организација  (Нестле, Метро, ИДЦ, Цу Чи, Каритас Србија, УНИЦЕФ и други). Највећи донатор у управљању миграцијама у Србији је Европска унија. За избеглице из Украјине опредељен је центар у  Врању где је на данашњи дан смештено 78 корисника од којих 23 деце.