Потписан Споразум о приступању Србије Европској мигрантској мрежи за миграције

Потписан Споразум о приступању Србије Европској мигрантској мрежи за миграције

16.03.2023.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, у име Европске комисије, потписали су данас у Влади Србије Административни аранжман којим се успоставља сарадња између Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и Европске комисије у Европској миграционој мрежи.

''Србија је потписивањем аранжмана добила прилику да има присртуп свим разговорима о миграцијама које се воде у Бриселу, а  у којем расправљају свих 27 чланица Европске уније. Посматрачки статус подразумева потпуну размену информација и приступ свим базама података, то је важан корак у процесу учења и сарадње. Аранжман ће нам помоћи и да се додатно чује глас Србије која је веома спремна не само да помогне на пољу миграција, већ и да да значајну улогу у борби против илегалне миграције, што је један од важних елемената у једном од поглавља у преговарачком процесу. Потписивање Административног аранжмана представља резултат добре сарадње и успешног напретка који Србија има у том значајном процесу који се завршава укључивањем у посматрачки статус Србије за Европску мрежу за мигранте'' рекла је комесарка Станисављевић.

Комесарка ЕУ за миграције и унутрашње послове Илва Јохансон истакла је да је Србија у претходном периоду направила велики помак у усаглашавању са визном политиком Европске уније, додавши да је захваљујући тим мерама дошло да видљивог смањења миграторног притиска у Европској унији.

Јохансон је нагласила да је кључна заједничка сарадња у борби против организованог криминала и кријумчарења људи на границама.

'' Посета европске комесарке за миграције и унутрашње послове Илве Јохансон Београду је веома значајна и ова посета показује снажну посвећеност Европске уније доброј сарадњи коју има са Србијом као важним партнером на пољу миграција и безбедности и Комесаријатом за избеглице и миграције као водећом институцијом на пољу миграција у Србији'' закључила је комесарка Станисављевић.