Потписан уговор о изградњи још 250 станова за избеглице у Овчи

Потписан уговор о изградњи још 250 станова за избеглице у Овчи

23.12.2020.

У Београду је потписан Уговор о извођењу радова на изградњи 250 станова у београдском насељу Овча. Станови су намењени избеглицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске и градиће се у оквиру Регионалног стамбеног програма (СРБ 8). Комесаријат за избеглице и миграције је водећа институција за спровођење Регионалног стамбеног програма у Србији.

До сада је у оквиру овог Програма у насељу Овча већ изграђено 235 станова. Корисници тих станова усељени су  у  марту 2018. године.

Уговор о изградњи нових 250 стамбених јединица потписали су Душан Ковачевић, директор „Јединице за управљање пројектима у јавном сектору“ д.о.о. Београд, Лука Петровић, секретар Секретаријата за инвестиције Града Београда и Миленца Срећковић, директор извођача радова „Сет д.о.о.“ Шабац.

Извођење радова на изградњи 250 стамбених јединица I фазе социјалног становања у насељу Овча ће почети у јануару 2021. године. Рок за завршетак изградње је 420 дана.

Укупна вредност потписаног уговора износи 11.442.012,71 евра без ПДВ-а.

Циљ Регионалног стамбеног програма је да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице са простора бивше Југославије.

Регионални стамбени програм је заједнички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске.

Програм се спроводи уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.