ПРЕДСТАВЉЕН ИЗВЕШТАЈ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 4. ЦИКЛУС УНИВЕРЗАЛНОГ ПЕРИОДИЧНОГ ПРЕГЛЕДА У ЖЕНЕВИ

ПРЕДСТАВЉЕН ИЗВЕШТАЈ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 4. ЦИКЛУС УНИВЕРЗАЛНОГ ПЕРИОДИЧНОГ ПРЕГЛЕДА У ЖЕНЕВИ

12.05.2023.

Делегација Републике Србије је 09. маја 2023. године пред Саветом за људска права Уједињених нација У Женеви преставила Извештај Републике Србије за 4. циклус Универзалног периодичног прегледа. Представник Комесаријата за избеглице и миграције у Женеви је Милош Михајловић, начелник одељења за примарни прихват, остваривање права повратника по споразуму о реадмисији.

Делегацију Републике Србије чинили су представници министарстава задужених за област рада, породичне и социјалне заштите, правосуђа, унутрашњих послова, животне средине, културе и информисања, представници Координационог тела Владе за родну равноправност, као и државних органа задужених за Косово и Метохију. Делегацији Србије придружио се и амбасадор при сталној Мисији УН у Женеви Дејан Златановић.

Током састанка говорило се о чињеници да су Срби и други припадници неалбанских заједница суочени са бројним проблемима и изазовима на пољу поштовања људских и мањинских права у Аутономној покрајини Косово и Метохија. Такође, представљени су и даљи напори Републике Србије везани за унапређење владавине права и борбе против корупције, као и доследност у поштовању загарантованих слобода изражавања и слободе медија, те даље остваривање циљева одрживог развоја.

За дијалог са Делегацијом Републике Србије пријавила се 101 земаља чланица УН, које су постављале питања и давале препоруке током седнице посвећене разматрању Извештаја Републике Србије као чланице УН-а, Република Србија је од 94 земље добила 268 препорука.