Представници Комесаријата учесници радионица Европске агенције за азил у Београду

Представници Комесаријата учесници радионица Европске агенције за азил у Београду

19.06.2024.

Европска агенција за азил (ЕУАА) одржала је 12. и 13. јуна 2024. године радионицу у Београду под називом „Лица са посебним потребама и малолетници без пратње у прихвату и процедури азила“. Дводневној радионици присуствовали су запослени из Комесаријата за избеглице и миграције, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и представници Министарства за бригу о породици и демографију и Министарства унутрашњих послова.

Циљ радионице био је јачање капацитета запослених у прихвату, као и службеника за заштиту деце/социјалних радника, у обезбеђивању ефикасног приступа међународној заштити за рањиве категорије. Посебан фокус стављен је на идентификацију, процену и упућивање особа којима је потребна међународна заштита, посебно оних са посебним потребама као што су малолетници без пратње, жртве трговине људима, жртве тортуре и друге рањиве категорије.

Представници Европске агенције за азил представили су учесницима алате за идентификовање лица којима је потенцијално потребна међународна заштита, као и онлајн платформу са алатима и информативним материјалима намењеним пружању релевантних информација различитим категоријама корисника. Током групних дискусија, запослени су разменили искуства и добре праксе приликом идентификовања рањивих категорија и њиховог упућивања на надлежне институције.

Агенција Европске уније за азил (ЕУАА) и Република Србија сарађују у области прихвата и азила од 2016. године, у оквиру пројекта „Регионална подршка управљању миграцијама осетљивим на заштиту на Западном Балкану“. Сарадња између ЕУАА и Републике Србије додатно је консолидована кроз примену заједничких билатералних мапа пута за сарадњу, у циљу усклађивања система прихвата и азила са Заједничким европским системом азила и стандардима Европске уније, у перспективи приступања ЕУ.

Након радионице, договорено је да се организују обуке за стандарде смештаја и употребу онлајн алатке за проверу испуњености смештаја у центрима (ARC tool).