Расписана четири јавна позива за помоћ избеглицама и интерно расељеним лицима

Расписана четири јавна позива за помоћ избеглицама и интерно расељеним лицима

16.04.2024.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић је за Ново Јутро на телевезији Пинк говорила о нова четири јавна позива намењена за куповину сеоске куће са окућницом и доделу помоћи у грађевинском материјалу избеглицама и интерно расељеним лицима док су у расељеништву.

''Данас расписујемо четири јавна позива за јединице локалне самоуправе која се односе на доделу помоћи за куповину сеоске куће са окућницом и доделу помоћи у грађевинском материјалу намењеном за завршетак или адаптацију стамбеног објекта избеглицама и интерно расељеним лицима док су у расељеништву. Максимални износ средстава који се може доделити за набавку пакета грађевинског материјала износи 800.000 динара, а за куповину сеоске куће 1.950.000 динара по породичном домаћинству. Овом приликом позивам све јединице локалне самоуправе да се пријаве на јавне позиве како бисмо заједничким залагањем побољшали услове становања породицама којима је то неопходно јер немају решено своје стамбено питање. Пружање новог дома људима који су били присиљени да напусте своје домове због сукоба, прогона или других тешких околности, је један од најважнијих циљева Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије'', рекла је комесарка Станисављевић.

Рок за пријаву на све јавне позиве је до 26. априла 2024. године  и сви јавни позиви са пратећом документацијом налазе се на сајту Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије у делу Јавни позиви.

Након завршеног јавног позива за јединице локлане самоуправе, општине и градови које су се пријавиле и тиме исказале потребу за стамбеним збрињавањем, расписују јавне позиве на које избеглице и интерно расељена лица могу да конкуришу. Потребно је да лица имају пријављено боравиште/пребивалиште на територији тог града/општине.

На крају комесарка је истакла да ће Комесаријат и даље наставите да помаже јединице локалне самоуправе кроз расписивање јавних позива и сви ће бити благовремено обавештени као и до сада.