Република Србија бележи тренд пада миграција оп почетка године за 40 одсто у односу на прошлу годину

Република Србија бележи тренд пада миграција оп почетка године за 40 одсто у односу на прошлу годину

29.02.2024.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић је током гостовања у Новом јутру на телевизији Пинк истакла да Република Србија бележи тренд пада миграција од почетка године за 40% у односу на исти период прошле године. Од почетка 2024. године у центрима којима руководи Комесаријат регистровано је око 4300 лица.

Комесрка је нагласила да се Србија налази на Западно Балканској рути и да је једна од ретких земаља која бележи смањење броја миграната који улазе у нашу земљу, што потврђује и статистички податак између 30 и 50 лица на дневном нивоу. Тачке улаза су и даље најчешће кроз Северну Македонију и Бугарску.

''У најновијем извештају Европске Агенције за азил за 2023. годину у земљама Европске уније поднето је преко милион захтева за азил што представља повећање од 18% у односу на 2022. годину, док је наша земља у 2023. години евидентирала око 500 захтева за азил, што нам показује да смо ми транзитна земља. Комесаријат за избеглице и миграције одговорно и хумано поступа у обезбеђивању прихвата и збрињавања миграната који пролазе кроз Србију уз поштовање закона наше земље'' рекла је комесарка Станисављевић.

Комплексност управљања миграцијама захтева сарадњу свих државних институција, а посебно се истиче сарадња Комесаријата са Министарством унутрашњих послова, у циљу правовремене реакција када је у питању управљање миграцијама. Генерал Дејан Луковић истакао је да су грађани Србије безбедни и да је стање миграција у Србији стабилно.

''На иницијативу министара унутрашњих послова Братислава Гашића формирани су штабови за сузбијање ирегуларних миграција на подручјима Суботице, Димитровграда и Малог Зворника који су допринели да се грађани осећају сигурније и безбедније. Министарство унутрашњих послова озбиљно и одговорно приступа свим ситуацијама и миграције у Србији држи под контролом'', рекао је генерал Луковић.

Комесарка је истакла да  у 17 прихватних центара којима руководи Комесаријат тренутно борави 1131 лице.