Састанци комесара Цуцића и министра Вулина  са  шефицама  УНХЦР-а и ИОМ-а

Састанци комесара Цуцића и министра Вулина са шефицама УНХЦР-а и ИОМ-а

01.04.2021.

У размаку од неколико дана комесар Владимир Цицућ и министар Александар Вулин одржали су састанке са шефицама УНХЦР-а и ИОМ-а на тему миграција.

Комесар за избеглиц еи миграције Владимир Цуцић и министар унутрашњих послова Александар Вулин разговарали су 29.марта 2021. са шефицом ПредставништваУНХЦР у Србији Франческом Бонели о наставку сарадње у области управљања миграцијама.
 
На састанку је  истакнута одлична сарадња УНХЦР са Министарством унутрашњих послова и Комесаријатом.

Бонели је нагласила да је Србија, од почетка мигрантске кризе 2015. године, показала одговоран приступ и хуманост и значајно унапредила капацитете за управљање миграцијама.
 
Министар Вулин казао је да Република Србија има јасан и систематичан приступ овом проблему, да је обезбедила све неопходне услове мигрантима за нормалан живот и да је прва држава у Европи која им је омогућила бесплатну вакцинацију против Ковида -19. 

„Чувајући здравље миграната, чувамо и здравље наших грађана. Захваљујући раду председника Вучића, Србија вакцинише своје грађане, али може да помогне и другима“, истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин. 
 
Министар се захвалио УНХЦР на подршци у јачању капацитета Управе граничне полиције, кроз донирану опрему за Канцеларију за азил и предложио одржавање међународне конференције на којој би учествовао и Високи комесар УН за избеглице Филипо Гранди, а на којој би Србија представила добру праксу и резултате у управљању миграцијама.

Три дана касније, 1.априла 2021. године комесар Цуцић и министар Вулин разговарали су и са шефицом Канцеларије Међународне организације за миграције Лидијом Марковић о наставку сарадње у области управљања миграцијама.

Министар Вулин указао је да посебно цени подршку коју је Канцеларија Међународне организације за миграције пружила Републици Србији током мигрантске кризе и да је та организација увек имала слуха за потребе МУП-а.
 
Како је нагласио, Србија ће наставити на одговоран и хуман начин да управља мигрантском кризом.
 
Министар је рекао да очекује да ће будућа сарадња МУП-а и Канцеларије Међународне организације за миграције осигурати јачање материјалних и техничких капацитета у управљању миграцијама.
 
Марковић је представила планиране пројекте и нагласила одличну досадашњу сарадњу ове организације са Министарством унутрашњих послова.
 
Она је истакла да ће Министарство унутрашњих послова имати пуну подршку ове организације за планиране активности, уз уважавање потреба МУП-а.