Стабилно стање миграција у Републици Србији

Стабилно стање миграција у Републици Србији

05.03.2024.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, заједно са министром унутрашњих послова  Братиславом Гашићем  и амбасадорком Краљевине Белгије у Београду Кати Бугенхоут разговарала је на тему миграција, са посебним акцентом на западнобалканску руту.

Комесарка је том приликом истакла да је стање миграција у Србији стабилно,све институције одговорно раде свој посао. Комесаријат за избеглице и миграције у сарадњи са свим  државним органима и  у будуће  ће предузимати све неопходне мере у циљу обезбеђивања адекватне подршке  и хуманог приступа ка  мигрантима  на територији Републике Србије, али и очувању јавног реда и мира, здравља и безбедности грађана уз поштовања закона Републике Србије.

Поручила је и да је  у овом тренутку у прихватним и азилним центрима којима руководи комесаријат  смештено  1059 лица, од почетка године кроз нашу земљу је прошло 4536 миграната, што је у односу на исти период прошле године када је евидентирано 7957 лица, смањење од скоро 43 %.

Министар Гашић је напоменуо да  имајући у виду безбедносне изазове које мигранти представљају за Србију, очување степена личне и имовинске сигурности грађана наше земље у местима која су на рутама кретања ирегуларних миграната, један од најважнијих задатака за Министарство унутрашњих послова и додао да  је МУП ангажовао све људске и техничке капацитете у суочавању са овом проблематиком.

Бугенхоут је поручила да ће се наставити сарадња у борби против ирегуларних миграција, те да је Србија важан партнер у овој области.

Састанку су присуствовали и амбасадорка СР Немачке Анке Конрад, амабасадор Италије Лука Гори, амбасадор Кипра Андреас Фотију, амбасадор Бугарске Петко Дојков, амбасадор Словачке Михал Павук, амбасадор Аустрије Кристијан Ебнер, као и заменица шефа Делегације Европске уније у Београду Пламена Халачева.