Студијска посета делегације Комесаријата за избеглице и миграције Грузији

Студијска посета делегације Комесаријата за избеглице и миграције Грузији

26.03.2024.

Представници делегације Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије током петодневне посете Грузији упознали су се и разменили знања, искуства и добре праксе на пољу пружања асистенције добровољног повратка и реинтеграцију у земљу порекла, са представницима државних институција Грузије и невладиним организацијама.

Током боравка у Тбилисију, представници делегације Комесаријата присуствовали су састанцима са стручњацима и представницима Министарства унутрашњих послова – Одељење за међународне односе и Одељење за миграције,  Министарства за интерно расељена лица са окупираних територија, рад, здравство и социјална питања – Служба за интеграцију-реинтеграцију и подршку расељеним лицима, Секретаријатом Државне комисије за питања миграције и упознали се са законским прописима, процедурама и праксом коју Грузија имплементира у циљу успешне реинтеграције добровољних повратника. Том приликом чланови делегације Комесаријата за избеглице и миграције одржали су презентацију о мисији, визији, надлежностима, атктивностима и реализованим пројектима Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Поред државних институција, представници Комесаријата су одржали састанак са шефицом мисије IOM-а у Грузији, Сањом Челебић Луковац, састанак са представникцом француске канцеларије за имиграцију и интеграцију у Грузији OFII и координаторком пројекта реинтеграције CARITAS. У склопу програма, представници делегације су обишли Центар за привремени смештај и Прихватни центар за тражиоце азила Martkopi. Последњег дана, делегација је посетила сервисни центар IOM-а у општиниу Телави и одржала састанак са корисницом за подршку и реинтеграцију.

Посета је релизована у оквиру пројекта „Јачање капацитета и партнерства за управљање миграцијама у Србији“ коју финансира Швајцарска, а у организацији Међународне организације за миграције.

Овом посетом омогућено је запосленима и радно ангажованим у Комесаријату размена знања и искустава на тему добровољног повратка и реинтеграције и договорен је наставак сарадње.