Свечано уручени кључеви од шест станова за избеглице из БиХ и Хрватске у Бачком Петровцу (Кулпин) и уговори о додели 15 пакета грађевинског материјала избегличким породицама у Бачу

Свечано уручени кључеви од шест станова за избеглице из БиХ и Хрватске у Бачком Петровцу (Кулпин) и уговори о додели 15 пакета грађевинског материјала избегличким породицама у Бачу

20.07.2021.

 

У Бачком Петровцу су  20. јула 2021. свечано уручени кључеви од шест станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које имају пребивалиште на територији ове Општине, саграђени у оквиру потпројекта 8 Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП).

 

Финансијска средства за изградњу ових шест станова обезбеђена су највећим делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, а мањим из буџета општине. Износ донације из Фонда Регионалног стамбеног програма за ове станове је 134.000 €.

 

Истог дана, у Бачу су уручени уговори о додели помоћи у грађевинском матријалу за 15 избегличких породица из БиХ и  Р. Хрватске које имају пребивалште на територији Општине Бач. Максимална вредност једног пакета грађевинског материјала је 9.000 евра, а минимална 4.500 евра.

Догађајима су присуствовали Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Бригит Кухар, програм менаџер Делегације Евроспек уније у Србији, Рихард Коли, шеф Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору. У Бачком Петровцу, догађају је присуствовао заменик председника општине Срђан Симић, док је домаћин у Бачу био помоћник председника општине Никола Вулетић.

 

 Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.