Свечано уручени кључеви за шест станова за избеглице у Кучеву, у оквиру  Регионалног стамбеног програма у Републици Србији

Свечано уручени кључеви за шест станова за избеглице у Кучеву, у оквиру Регионалног стамбеног програма у Републици Србији

30.06.2021.

У Кучеву су 29. јуна 2021. је усељена зграда са шест станова  намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које имају пребивалиште на територији општине Кучево, саграђени у оквиру потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП).

 

Финансијска средства за изградњу ових шест станова обезбеђена су највећим делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма,  а мањим из буџета Општине Кучево.

 

Догађају су присуствовали Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Ненад Микић, заменик  председника Општине Кучево, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

 

  • Не постоје мале и велике зграде, као што не постоје мале и велике избегличке приче. Шест станова у Кучеву једнако је важно као 60 у Лозници, или 270 у Новом Саду – рекао је комесар Владимир Цуцић пожеливши корисницима да дуго и у здрављу користе станове.

 

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.