Свечано уручење уговора јединицама локалне самоуправе за стамбено збрињавање избеглица и побољшање услова живота интерно расељених лица

Свечано уручење уговора јединицама локалне самоуправе за стамбено збрињавање избеглица и побољшање услова живота интерно расељених лица

20.06.2024.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић, заједно са министром информисања и телекомуникација Дејаном Ристићем, поводом Светског дана избеглица уручила је у Палати Србије уговоре о сарадњи са 55 јединица локалне самоуправе у циљу помоћи најугроженијим породицама избеглица и интерно расељених лица са њихових територија.

Комесаријат за избеглице и миграције је за ову намену обезбедио 419.672.000 динара, чиме ће, у сарадњи са јединицама локалне самоуправе, бити обезбеђена куповина 144 сеоских кућа и 223 пакета грађевинског материјала.

„У складу са јавним позивима које је Комесаријат расписао за јединице локалне самоуправе у Републици Србији, а који се односе на стамбено збрињавање избеглица и побољшање услова живота интерно расељених лица, помоћићемо 367 породица које су свој дом пронашле у Србији. Данас, када обележавамо Светски дан избеглица, желимо да пренесемо глас оних који долазе у нашу земљу тражећи уточиште и заштиту. У нашој земљи сви су добродошли. Светски дан избеглица показује снагу и храброст људи који су били приморани да напусте своје домове да би избегли сукобе или прогоне. Овај дан је прилика да се шири емпатија и разумевање за тешка искуства кроз која су избеглице прошле и да се препозна њихова истрајност да поново изграде своје животе. Комесаријат је ту због својих корисника и увек се трудимо да помогнемо свима којима је помоћ потребна, јер обезбеђивање крова над главом је најважнији корак у животу сваког човека и са таквом праксом ћемо наставити и у будућности уз подршку јединица локалне самоуправе,“ рекла је комесарка Станисављевић.

Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Дејан Ристић захвалио се на позиву и истакао да је важно да сви покажемо солидарност и разумевање и похвалио рад Комесаријата и сарадњу са јединицама локалних самоуправа  које улажу напоре за оставарење заједничког циља свих нас, а то је да збринемо и помогнемо највећи број изеглица и интерно расељених лица док су у расељеништву а који живе на територији Републике Србије.

'' Данас на Светски дан избеглица желимо да покажемо солидарност и подршку свима који морали да напусте своја огњишта због сукоба. Република Србија се одувек залагала за пружање помоћи и подршке најугроженијим лицима, а данашња церемонија уручења уговора је још један корак у том правцу. Захваљујући труду Комесаријата за избеглице и миграције, локалних самоуправа и значајним средствима која су обезбеђена, велики број људи ће коначно решити своје стамбено питање.  Хвала свима на сарадњи и уверен сам да ћемо имати прилике да посетимо неке од породица које смо збринули, '' рекао је министар Ристић.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије наставиће да помаже јединице локалне самоуправе кроз расписивање јавних позива, а сви ће бити благовремено обавештени као и до сада. Комесарка се овом приликом захвалила свим јединицама локалне самуправе на досадашњој сарадњи и њиховој пожртвованости ка збрињавању најугроженијих категорија лица која су у надлежности Комесаријата.