Светски дан избеглица обележен разним активностима у прхватним и центрима за азил

Светски дан избеглица обележен разним активностима у прхватним и центрима за азил

22.06.2022.

Поводом Светског дана избеглица, 20. јуна, у центрима за азил и прихватним центрима организоване су разне активности. 

Мигранти из Центра за азил у Обреновцу и ученици Техничке школе били су у заједничкој акцији чишћења Купинца. Полазници Еколошке секције провели су један дан са мигрантима у Обреновцу. Акцију је подржао УНХЦР.

- Данашња акција има за циљ да се искаже захвалност Граду Обреновцу на гостопримству, а уједно и да се покаже да заједничком сарадњом настају лепа и корисна дела. Надамо се да смо овом акцијом инспирисали неке друге активисте у Обреновцу да оваквих акција буде што више. Ми ћемо се тим новим акцијама радо придружити, каско бисмо допринели развоју Града Обреновца - изјавио је Милош Тинтар, руководилац смене Комесаријата за избеглице и миграције у Центру за азил у Обреновцу.  

 

У Прихватном центру у Сомбору, радници Комесаријата за избеглице и миграције су заједно са мигрантима чистили парк и шуму у близини центра. Акцији се одазвао велики број миграната који су смештени у овом центру. Највећи број корисника је из Сирије. 

На југу Србије, у Центру за азил у Врању, где су смештене избеглице из Украјине, Светски дан избеглица обележен је приредбом доброшлице коју је припремила учитељица Ана Микић са својим одељењем II/3 ОШ“Радоје Домановић“ . Једна од корисница центра насликала је поклонила слику учитељици Ани.

 

Двоје украјинске деце из ЦА Врање су ученици овог одељења.

 

Приредба је одржана на украјинском и српском јетзику за коринике центра којих је на  дан 20. јун било 71.