Током 2021. кроз прихватне и азилне центре прошло укупно 68.308 миграната

Током 2021. кроз прихватне и азилне центре прошло укупно 68.308 миграната

13.01.2022.

 

Према последњим статистичким подацима Комесаријата за избеглице и миграције, током 2021. године у прихватним и центрима за азил евидентирано је 60.075 новопридошлих миграната. Заједно са онима који су 1. јануара прошле године били смештени  у центрима, укупан број миграната који је боравио у српским прихватним и центрима за азил 68.308. Неки се задржавају дуже, неки краће, а просечно време задржавања је било 30 дана.

Свако од миграната који је прошао кроз центре којима управља Комесаријат за избеглице и миграције добио је смештај, храну, одећу, медицинску негу и хуман приступ оних који са њима раде. Европска унија је највећи донатор средстава за управљање миграцијама у Србији.

У овом тренутку, у центрима борави 4.350 миграната. Они су смештени у 13 прихватних и центара за азил (ПЦ Сомбор, ПЦ Суботица, ПЦ Кикинда, ПЦ Шид, ПЦ Принциповац, ПЦ Адашевци, ЦА Крнњача, ЦА Обреновац, ЦА Сјеница, ЦА Тутин, ЦА Боговађа, ПЦ Прешево, ПЦ Босилеград).

Шест центара је у стању мировања (ЦА Бања Ковиљача, ПЦ Дивљана; ПЦ Пирот, ПЦ Димитрповград, ЦА Врање и ПЦ Бујановац), и у случају потребе могу да буду активирани у кратком временском року. Постоје и два места за ургентни прихват (Миксалиште у Београду и Миратовац на југу Србије).

Према националној структури, највише миграната долази из Авганистана  35.01% , Сирије  22.53%, Бангладеша  8.97%, Пакистана  6.62% и Индије  4.51%.

Деца која бораве у центрима уписана су у редовне школске програме, а мигранти су били међу приоритетним групама за вакцинацију против КОВИД-а 19. Епидемисјка ситуација у центрима је за сада стабилна.