У  Смедеревској Паланци свечано уручени кључеви од 15 станова избегличким породицама

У Смедеревској Паланци свечано уручени кључеви од 15 станова избегличким породицама

28.12.2021.

У Смедеревској Паланци су данас, 28.12.2021. свечано уручени кључеви од 15 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске са пребивалиштем на територији општине Смедеревска Паланка. Станови су саграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији, Потпројекат 9.

Средства за изградњу станова обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија, док је земљиште и инфраструктуру обезбедила Општина Смедеревска Паланка. Укупна вредност радова је 359.818 евра.

Свечаном уручењу уговора присуствовали су Никола Селаковић, министар спољних послова Владе Републике Србије и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, Никола Вучен, председник Општине Смедеревска Паланка, Дирк Лоренц, шеф Политичког одељења Делегације Европске уније у Србији, Луиза Ђинепро, вршилац дужности шефице Представништва УНХЦР-а у Србији,  Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. и други.

„Током ове године доделили смо близу 1400 стамбених решења, а очекујемо да у следећој тај број буде још већи“, истакао је комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

Комесаријат за избеглице и миграције је у Смедеревској Паланци до сада, буџетским и донаторским средствима, трајно стамбено збринуо 154 породице који су овде дошле током ратних сукоба деведесетих година прошлог века.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.