У 2022. години Комесаријат за избеглице и миграције је одговорно бринуо о избеглим, интерно расељеним лицима и мигрантима

У 2022. години Комесаријат за избеглице и миграције је одговорно бринуо о избеглим, интерно расељеним лицима и мигрантима

30.12.2022.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије је у току 2022. године радио одговорно и хумано према свим категоријама лица која су у надлежности Комесаријата.

Према последњим статистичким подацима Комесаријата за избеглице и миграције, током 2022. године у прихватним и центрима за азил евидентирано је 119.127 новопридошлих лица. Неки се задржавају дуже, неки краће, а просечно време задржавања је око 16 дана. Свако од миграната који је прошао кроз центре којима управља Комесаријат добио је смештај, храну, одећу, медицинску негу и хуман приступ оних који са њима раде. У овом тренутку у 18,колико их је тренутно активно, прихватних и центара за азил борави 4.047 лица. Према националној структури, највише миграната долази из Авганистана, Сирије , Пакистана , Марока и Индије.

'' Иако је број миграната који пролазе кроз Србију повећан  у поређењу са истим периодом прошле године, Србија је показала одговорност у њиховом збрињавању, залажемо се за свеобухавтно решење за актуелну мигрантску кризу. Упркос великим изазовима, Србија у нову годину улази са једним од најбоље уређенх система прихвата и управљања миграцијама и за то је добила похвале и у овогодишњем Извештају Европске комисије о приступању Србије Европској унији'', рекла је комесарка Наташа Станисављевић.

Када говоримо о Украјини и избеглицама који су дошле у Србију, од почетка сукоба наша земља је  активирала систем привремене заштите за украјинске избеглице што им омогућава приступ здравственим услугама, образовању и социјалној заштити и запошљавању. Центар за азил у Врању је намењен само избеглицама из Украјине у којем их тренутно има 83 лица, од чега је 20-оро деце која похађају наставу. Од почетка сукоба у Украјини кроз Републику Србију је прошло 137.205 држављана Украјине. Комесаријат је у приватном смештају помогао око 4.000 избеглица из ове земље.Према подацима Канцеларије за азил, закључно са 27.децембром 2022.године, укупно 1.105 лица из Украјине је добило одлуку о привременој заштити.

Комесаријат је у протеклој години збрињавао и помагао најугроженије избегличке породице у региону. Што се Регионалног стамбеног програма тиче, он је у фази пуне имплементације. У току 2022. године у оквиру Регионалног стамбеног програма додељено је 766 стамбених решења породицама избеглица и то 118 пакета грађевинског материјала, 69 монтажних кућа, 88 сеоских кућа са окућницом и 491 стан, а до сада у оквиру овог пројекта додељенo је укупно 6884 стамбена решења. У наредној години очекујемо усељење у новоизграђене стамбене објекте у  Београду, Аранђеловцу, Новом Саду, Врњачкој Бањи, Панчеву, Врбасу, Чачку, Пећинцима и Зрењанину и према до сада потписаним уговорима, Регионални стамбени програм који је имао за циљ да се стамбено збрине и обезбеди 7.624 најугроженијх породица са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица се завршава 30. јуна 2023. године, што значи да је до краја програма преостало да се реализује још близу 500 решења, истакла је комесарка Станисављевић.

У протеклим годинама Република Србија и Комесаријат за избеглице и миграције су стамбено збринули укупно 26.151 породицу,од чега је 19.573 избеглица из бивших Република СФРЈ и 6499 интерно расељених лица са простора Косова и Метохије, као и 79 породица/домаћинстава повратника по споразуму о реадмисији.Економски је оснажено 22.580 породица/домаћинства избеглица, интерно  расељених  лица и повратника по споразуму о реадмисији обезбеђивањем средстава  за доходовне активности.

„Захвални смо на подршци и сарадњи јединицама локалне самоуправе које су погођене повећаним бројем миграната,  међународним организацијама и донаторима, пре свих Европској унији, имплемент партнерима, невладином сектору, као и онима који су препознали потребе и помогли локалним заједницама, државним институцијама и међународним владиним и невладиним организацијама који су од интереса за брже и потпуније управљање миграцијама. Овом приликом желим свим сарадницима, партнерима и грађанима  да честитам Нову годину и пожелим пре свега добро здравље и срећу. Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије ће и у 2023.години  наставити са добром праксом достојног односа према избеглицама из свих крајева света и показати да је Србија сигурна земља, отворена за све и у потпуности спремна да одговори на све изазове са којима се суочава у процесу управљања миграцијама, али и збрињавања инетерно расељених лица.