У Ариљу свечано уручени кључеви од 8 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и  Републике Хрватске

У Ариљу свечано уручени кључеви од 8 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске

12.01.2022.

У Ариљу су данас, 12. јануара 2022. године свечано уручени кључеви од 8 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске са пребивалиштем на територији општине Ариље. Станови су саграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији, Потпројекат 8.

Средства за изградњу станова обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија, док је земљиште и инфраструктуру обезбедила Општина Ариље. Укупна вредност радова је 200.732 €. Радови су започети 13.05.2020.  а завршени 2.4.2021. године. Упоотребна дозвпола добијена је 27.12.2021.


Свечаном уручењу уговора присуствовали су Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова, Предраг Маслар, председник Општине Ариље, Јован Лазаров из Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, као и представници других међународних организација и институција.

 

„Задовољан сам што можемо да кажемо да смо у Ариљу, доделом ових станова, практично затворили потребе кад је реч о стамбеном збрињавању избеглица“ истакао је комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

Комесаријат за избеглице и миграције је у Ариљу до сада, буџетским и донаторским средствима, трајно стамбено збринуо 89, а економски оснажио додатних 110 породица,  који су овде дошле током ратних сукоба деведесетих година прошлог века.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.