У центру за азил у Обреновцу уручена донација UNHCR-а

У центру за азил у Обреновцу уручена донација UNHCR-а

20.01.2023.

Заменица комесарке  за избеглице и миграције Републике Србије Светлана Велимировић присуствовала је данас у центру за азил у Обреновацу, са шефицом Представништва Високог комесаријата за избеглице Уједињених нација у Србији Стефани Краусе, испоруци донације UNHCR-а.

Укупна вредност донације износи 11.009.997 динара. Донација садржи опрему и технику која се састоји од виљушкара, намештаја, беле технике, рачунарске опреме, душека и постељина,  а намењена је функционисању центара којима руководи Комесаријат за избеглице и миграције.

Заменица комесарке за избеглице и миграције Светлана Велимировић захвалила  се UNHCR-у на донацији и изразила задовољство досадашњом успешном сарадњом, са надом да ће се она наставити и у будућности.

„UNHCR је један од највећих и најважних партнера са којима Комесаријат сарађује 30 година. Заједничком сарадњом бринемо о скоро 3000 миграната и избеглица колико их је тренутно смештено у нашим центрима. Велико хвала на овој донацији као и на свим другим донацијама којима нам помажете да олакшамо боравак корисницима наших центара. Иако је број  миграната који пролазе кроз Србију повећан у поређењу са истим периодом прошле године, Србија је показала одговорност у њиховом збрињавању, залажемо се за свеобухватно решење за актуелну мигрантску кризу’’, истакла је Светлана Велимировић.

Према речима шефице Представништва UNHCR-а Стефани Краусе, Република Србија и Комесаријат за избеглице и миграције успешно управљају миграцијама, а UNHCR ће донацијама наставити да подржава напоре и труд да корисници центара увек имају неопходна средства.

„UNHCR се залаже за усклађивање услова прихвата са националним и међународним стандардима, са посебним фокусом на услове смештаја и услугама за тражиоце азила, избеглице и друге угрожене групе смештене у центрима. Срећни смо што донацијом можемо да помогнемо нашем дугогодишњем партнеру Комесаријату. Надамо се да ће ова донација помоћи запосленима у центрима у њиховом свакодневном обављању послова, а корисницима обезбедити пристојне услове посебно у зимском периоду’’, истакла је Стефани Краус.

На територији Републике Србије постоји пет центара за азил и 14 прихватних центара у којима тренутно борави 2898 лица. Према последњим статистичким подацима Комесаријата током 2022. године у прихватним и центрима за азил евидентирано је 124.127 избеглица и миграната.