У Инђији свечано уручени уговори за куповину 15 сеоских кућа са окућницом избегличким породицама из Босне и Херцеговине и  Републике Хрватске

У Инђији свечано уручени уговори за куповину 15 сеоских кућа са окућницом избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске

22.04.2021.

   У Инђији су данас, 22. априла 2021. године свечано уручени уговори за куповину 15 сеоских кућа са окућницом избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске са пребивалиштем на територији те општине. Куће су купљене у оквиру Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији, потпројекат 9.

   Средства за куповину ових кућа обезбеђена из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија. Вредност донације за сваку кућу појединачно је 11.000 евра.

   Свечаном уручењу уговора присуствовали су Светлана Велимировић, заменица комесара за избеглице и миграције, Владимир Гак, председник општине Инђија, Душко Ћутило, директор покрајинског Фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Бригит Кухар, програм менаџер у Делегацији Европске уније у Србији, Ивана Јелић, помоћник за трајна решења при Мисији УНХЦР у Србији, Стефан Алмехаген Сандстад, други секретар амбасаде Краљевине Норвешке у Србији, Јован Лазаров, шеф кабинета директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. и други.

   „Кроз Регионални стамбени програм до сада је стамбено збринуто више од пет и по хиљада избегличких породица, а средства су обезбеђена за још две хиљаде избегличких породица која нису у могућности да самостално реше своје стамбено питање“ истакла је Светлана Велимировић, заменица комесара за избеглице и миграције.

   Комесаријат за избеглице и миграцие је у Инђији до сада буџетским и донаторским средствима стамбено збринуо више од 450 избегличких породица који су овај град дошле са ратовима почетком деведесетих година.

   Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.